Panettone

2012.12.13. 14:56

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 4-5 óra

Hozzávalók:

1. kovász:

  • 75 g liszt
  • 7-8 g élesztő
  • 40 g víz

1. tészta:

  • kovász - 120 g
  • 150 g liszt
  • 1,5 g élesztő
  • 45 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 40 g vaj

3. rész:

  • 300 g liszt
  • 120 g cukor
  • 2 tojás + 3 sárgája
  • 4 g só
  • 8 g méz
  • 115 g vaj
  • 150 g mazsola
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • kevés szeletelt mandula


A kovászhoz az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, majd hozzákeverem a lisztet. Hagyom felfutni, jó buborékos kovászt kapok.

Az első tésztához a liszthez morzsolom az élesztőt, beleütöm a két tojást, és hozzáadok 120 grammot a kovászból. Összekeverem, végül belegyúrom a cukrot és a vajat is. Hagyom kelni, amíg a kétszeresére nő, majd jól átgyúrom. Tovább kelesztem, addig a harmadik részhez előkészítem a hozzávalókat, és feldarabolom a darabolnivalót.

Egy nagy tálban a tojásokat a 3 sárgájával elkeverem, hozzáadom a mézet, majd a sót. Ezután érdemes a robotgép dagasztókarjával dolgozni, vagy ha van otthon kenyérsütőgép, annak a dagasztóprogramjával. Tehát beleszórom a lisztet, az első tésztát és végül a cukrot. Amikor a tészta kezd összeállni, mehet bele az enyhén megolvasztott vaj és a gyümölcsök. Alapos dagasztás (15-20 perc) után 1 órát kelni hagyom, majd panettoneformába teszem (jó papírboltokban lehet kapni) és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütöm, de a vége felé tűpróbával ellenőrzöm. Magasra feljön, ezért a legalsó rácson kell sütni. Ha a teteje gyorsan pirul, takarják le egy darab alufóliával vagy sütőpapírral, nem fog ártani neki.