Vidéki mustra kedves őstermelőkkel a Kossuth téren

Kossuth téri termelői piac alap
Vágólapra másolva!
Júniusban nyílt a termelői piac a Parlament mellett. Ugyan a tervek szerint csak késő őszig lett volna nyitva, a nem várt - vagy várt - siker miatt télen is tovább működik. Hús, sajt, lekvár zöldség és a kötelező kézműves édességek, megfizethető áron, minden pénteken.
Vágólapra másolva!

A legfeltűnőbb - a hely mellett, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt nem várnánk sajtos-, halas- és egyéb pultokat - az, hogy mindegyik árus kedves, a legtöbb standnál kötelező a kóstolás, itt ugyanis nem hagyják csak úgy elmenni a nézelődőt, még akkor sem, hogy ha egyértelmű, nem akar pénzt költeni. Itt trakta van, és kész.

Zöldségek

Forrás: Táfelspicc

A zöldségkínálat nem óriási, ami tulajdonképpen logikus, mivel, ha őstermelőről van szó, szerencsés esetben nem próbálja meg eladni a citrusféléket, mint decemberben a kertje végében bőven termő gyümölcsöt. Itt nem próbálják. Van krumpli, hagyma, feketeretek, sütőtök, paprika, káposzta és karalábé. Kicsit azért visszahőköltünk az eper láttán -amiről kérdésünkre azt a választ kaptuk, folytontermő, bármit is jelentsen ez- cserébe láttunk hiánycikk naspolyát.

Húsok

Forrás: Táfelspicc

Tőkehús - infrastruktúra hiányában - nincs, egy helyen láttunk egész baromfit, de ez nem a vasárnapi kirántotthús-alapanyag lelőhelye. Rendelni lehet bivaly, mangalica- és szürkemarhahúst is. A késztermékek cserébe nagy választékban megtalálhatók, szalonna minden mennyiségben (hasaalja, kolozsvári, toka, füstölt stb.), parasztsonka, füstölt áruk, kolbászok, hurkák, még és még kolbászok. De van rakott nyelv és finom, roppanós - igaz, drága, 3000 forint kilója - szürkemarha-virsli, disznósajt, a csepleszbe (receháj) töltött májas tölteték, a cigánka és kenőmájas is.

Halak

Forrás: Táfelspicc

Meglepő módon több halas is kint volt, talán éppen a hidegnek és a karácsonyi szezonnak köszönhetően. A kötelező halászlézés miatt a húzótermék a ponty - mindenféle kiszerelésben: élő, tisztított, filézett, szeletelt, csak fej és farok(!), -, de van harcsa, amúr, keszeg, kárász és busa is. Emellett pedig a szintén kötelező halászléfűszer-sűrítmény.

Pékáru

Biofehérkenyér, házi perecek, bukták, sajtostallérok, de van minyon és beigli is (ami szerintünk így készül). Az egyik pultban 100 forintért házi csokis, áfonyás keksz, ami nagyon finom.

Tejtermékek

Forrás: Táfelspicc

Hatalmas a sajtválaszték, több pultról is vehetünk - és kóstolhatunk - házi, különféle ízesítésű sajtokat, frisset, füstöltet, borban érleltet, kecske- juh- és tehéntejből is. Külön érdekesség, és öröm, hogy lehet aludttejet venni, félliteres kiszerelésben.

Egyéb

Rengeteg lekvár - rumos körte, ribizli, som, csipke, csalán, levendula és mámor (muskotályos bor, citrom, sárgadinnye, vanília) - és mézek nagy mennyiségben - gesztenye, csilis akác és egyéb ízekben-.

Kézműves szappanok, (ha nem karácsonyra akarja adni és ráér húsvétig így készítheti el őket otthon). Amit mi nem csináltunk, de felkeltette érdekődésünk, az egy elképesztően kedves néni sertészsírból -mangalica, egy termelői piacon minden mangalica- főzött szappanja, állítása szerint remekül tisztít, hajat is lehet vele mosni, csak utána ecetes vízzel érdemes leöblíteni.

Forrás: Táfelspicc

Házi tojás több helyen, a termelői piacokon is szépen beállított narancssárga színű sárgájával és láttunk 29 forintos tojást is a 42 forintos mellett. Kürtőskalács több méretben, nem vásári áron, a maxi például - amit mi inkább normál méretűnek mondanánk -750 forintért. A kalácsos mellett gesztenyesütő is van. Házi szaloncukrok és mézeskalácsok tömkelege. Az őrölt pirospaprikákat, zsíros kenyéren meg lehet kóstolni vásárlás előtt. Vehetünk villányi borokat és megtaláltuk a Békésszentandrási gyümölcsös söröket is, amiket mi eléggé szerettünk.

Klasszikus savanyúságok itt is vannak, a savanyú káposzta például 350 forintos kilós áron, és van olyan is, ami garantáltan nincs máshol, mert egy házaspár férfitagja találja ki az ízeket, a feleség pedig legyártja az elképzeléseket: például gyömbéres káposztával töltött sárgabarack, római köményes fehérborecetben és fokhagymával töltött meggy, tokaji furmintos borecetben, fahéjjas ízesítéssel.

Mikor: minden pénteken reggel nyolctól este hatig

Cím: Budapest, Kossuth Lajos tér 11., az árkádok alatt

A piacokat bemutató sorozatunk eddigi részei:

Naschmarkt

A váci piac

Fehérvéri út

Szimpla kert

Rákóczi tér

Fény utca

Nagycsarnok

Lehel

Káptalantóti

Hunyadi tér