Mit igyon a kezdő boros?

Gilányi Nóra Centurio cégér
Vágólapra másolva!
Tablettás bor, boros kóla a kezdő borozó örök barátja. Jó esetben felnőttként már enyhe undorral és vigyorgó nosztalgiával gondolunk a borral való ilyesfajta ismerkedésre, de még jobb lenne, ha nem kellett volna a rossz pancsoktól fejfájósan elindulni a borivás útján. Csetvei Krisztinát, a móri borvidék fiatal borászát kérdeztük, hogyan lehetne a fiatalokat megmenteni ezektől az élményektől, ki és mit tehet azért, hogy a kezdő boros a minőségre és ne az alkohol hatására koncentráljon.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Aboroscimkék megtervezésénél már a hazai termékek esetében is évek óta érvényesülnek a nemzetközi trendek. A cimkék között találunk akár menőt, meghökkentőt, vagányat is, de a boroscimkék dizájnjára még pár éve is kizárólagosan jellemző elemelkedett, és kirekesztő hangulat mellett a közvetlen stílus is felbukkan mind a látványban, mind az elnevezések között. A jó kortárs dizájn, vicceskedés megszólítja a fiatalokat is, akik viszont ez első pohár, illetve inkább palack, legrosszabb esetben kanna esetében sokszor eltévednek a borfogyasztás akár ijesztőnek tűnő világában.

Forrás: Táfelspicc

Hogyan kérnek bort a fiatalok?

Sokszor fogalmuk sincs, hogy mit kérjenek. Leginkább a barátokra, a családra támaszkodnak, de valószínű, hogy egy tizennyolcéves lány nem fogja szeretni az apja kedvenc száraz, testes vörösborát. Ha mégis konkrét ötlettel érkeznek, általában az illatosabb szőlőfajtákat keresik, ezeket érdemes ajánlani nekik. Irsai Olivérre, vagy cserszegi fűszeresre gondolok, magas cukortartalmú, akár félédes borokra. Jók a könnyebb házasítások is, királylánykával, zöldveltelinivel.

Forrás: Táfelspicc

Mi az, ami mégis a gyenge minőségű borok felé vezetheti őket?

Természetesen fontos az ár-érték arány. A fiatalok is úgy gondolják, hogy a jó bor drága. Ezért fontos, hogy a nekik szánt bor ne legyen marha drága. Nem szabad megkövetelni azt sem, hogy azonnal tudjon profi módon dugót húzni a fiatal felnőtt, ezért - és egyébként is ezt gondolom - a könnyű borok palackozásában a csavarzár lehet a jövő. A fesztiválokon is jobban jelen lehetnének ezek a könnyű, minőségi és nem túl drága borok.

Miért szeret mást egy fiatal ember és miért vonzóbb felnőttként a testes, száraz bor?

A cukor mindig ápol és eltakar. A bornak éppen azt a sav vagy tannintartalmát takarja el, amit csak idővel tud elfogadni, megszokni, majd megszeretni az ember. Az édes egyszerűbb, ezért közérthetőbbé teszi az ízeket. Ahhoz, hogy egy borban külön is tudjuk érezni - és értékelni - ezeket gyakorlás kell. Sok bort kell kóstolni, jó borokat, ezt pedig jó minél előbb elkezdeni.

Otthon, az iskolában vagy hol kellene kezdeni az ismertetést?

Jó, ha a szülők nyitottak a kérdésre és nem az az alapelv, hogy mindenféle alkoholtól tiltjuk a gyereket, hanem inkább a minőség felé tereljük. Magyarországon nem lehet és nem is érdemes megkerülni a bort, a kultúránk része. Lehet otthon is beszélgetni a borokról, de ha osztályfőnök lennék - ezt már mondtam gimnáziumi pedagógusoknak is -, biztosan tartanék néhány órát a szőlőfajtákról, a történelmi borvidékekről és borfajtákról. Lenne mit.

Ráadásul a gyakorlati oktatásra egyébként is fogékonyabbak nem csak a diákok, de általában az emberek. Emellett, ha az általában jellemző tiltás mellett megjelenne ez a könnyebb téma, jó eséllyel a pedagógusokra is más szemmel néznének a diákjaik.

Voltak már nálad pedagógusok akik vevők lettek volna erre az ötletre? Vagy esetleg huszonévesek?

Voltak már végzős diákok - tanárral együtt - bort kóstolni nálam a pincében és nagyon szerették. Ha belelátnak egy kicsit, akkor már lehet menőzni a tudásukkal a saját társaságukban is. A borkóstolás is egy olyan szeánsz, ami szerethető és érdekes. Jó, ha meg tudják mutatni egymásnak például, hogy hogy kell fogni a poharat, hogy szagoljunk, hogy ízleljünk. Ettől talán áthelyeződik a hangsúly a minél többet és gyorsabban alapról a szertartásra.

Forrás: Táfelspicc

Csetvei Krisztina módszere - ami szerint a pozitív gondolatoktól jobb a bor - adta az ötletet a Táfelspicc ételkísérletéhez. Erről bővebben itt, a kísérlet eredményéről pedig itt olvashat.