Lazacos-ricottás rétes

Váncsa karácsony lazacos ricottás rétes
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 1 óra

Hozzávalók:

fél csomag réteslap
a megkenéséhez vaj és olaj

a töltelékhez:

  • három deka vaj
  • két evőkanál olívaolaj
  • egy nagy mogyoróhagyma
  • fél kiló lazacfilé
  • egy kis pohár konyak
  • egy csokor kapor
  • tíz deka füstölt lazac
  • negyed kiló ricotta
  • két szál kakukkfű
  • nyolc deka frissen reszelt parmezán
  • két tojás
  • só és frissen őrölt fehérbors ízlés szerint
  • a tetejére mák és szezámmag

A töltelékhez a vajon és az olajon kis láng fölött negyedóráig dinszteljük a finomra vágott mogyoróhagymát, rátesszük a lebőrözött és egészen apró kockára vágott friss lazacot. Összekeverjük, ráöntjük a konyakot, elpárologtatjuk. Beleszórjuk a finomra vágott kaprot, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a szintén apró kockára vagdalt füstölt lazacot, a ricottát, a parmezánt, a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk. Összegyúrjuk az egyik tojással és a másiknak a sárgájával (a fehérjét átmenetileg félretesszük), majd negyed óráig állni hagyjuk.
Felolvasztjuk a réteslapok megkenegetéséhez szánt vajat, összekeverjük az olajjal. Benedvesített konyharuhára terítünk egy réteslapot, a vaj-olaj keverékkel nagyon spórolósan megkenjük, ráterítjük a másodikat, kenjük, és így tovább a negyedikig. Azt már nem kenjük, hanem elosztjuk rajta a tölteléket. A rétest a konyharuha segítségével feltekerjük, végeit behajtjuk. Megkenjük a félretett tojásfehérjével, mákkal és szezámaggal megszórjuk, majd szép aranybarnára sütjük. Langyosan, szeletekre vágva tálaljuk, de jó hidegen is.