Az eredet
A fogás - és körete, a hagyma és gomba párosa - Burgundiából származik, és olyan, szintén vörösborral hosszan főtt recept a földije, mint a coq au vin. Mivel egy gazdag bortermelő vidékről beszélünk, a borral főtt fogások népszerűsége nem olyan meglepő fordulat. Húsrészből nemes éppen nem kell hozzá, hiszen a hosszú főzési idő pont a szíjas kakas és a szívósabb húsrészek megpuhítására lett kitalálva, ezért mi sem tökéletesebb egy burgundi marhához, mint a pofa, a lábszár vagy a stefánia.
A népszerűség
A fogást előszeretettel veszi elő az haute cuisine is, hiszen már önmagában harmonikus és zseniális étel. Julia Child egyenesen a világ legjobb marharagujának tartotta.
A fenti videón szeretett Julia Childunk készíti el a fogást. A burgundi marha a Julie and Julia filmbe is bekerült.
A recept természetesen nem csak Julia Child tolmácsolásában elérhető, Gordon Ramsay is elkészítette a saját változatát.
Az alábbi videón Raymond Blanc teljesen tradicionális módon - ahogy a mi receptünk is szól - készíti el ezt a marhát.
A recept
Nagyon egyszerű, pláne annak, aki készített már pörköltet, de annak is sikerülni fog, aki még nem. A végeredmény - elsősorban a hús és a bor minőségétől függően - lesz zseniális, életre szóló élmény, vagy akár silány fogás is, ezért ne spóroljanak rajta.
Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 4-5 óra
A vékonyra szeletelt szalonnát megpirítom egy serpenyőben. A zsírt a serpenyőben hagyom, a szalonnát átrakom egy tűzálló edénybe. A húst a zsíron aranybarnára pirítom - nem párolom, pirítom, tehát akár több részletben -, és azt is az edénybe rakom. Hozzáadom a vajat, megszórom a liszttel, és átpirítom még egyszer A serpenyőben maradt pörzsanyagot borral fellazítom, és a hús után öntöm az edénybe.
Utánapakolom a répát, a zellerszárat, a fűszercsokrot, és felöntöm a borral, sózom. Lefedem és 120 fokos sütőben lefedve sütöm a hústól függően 4-5 órát. Ha elfövi a bort, marhaalaplével pótolom. A hagymákat zsíron egy kevés cukorral karamellizálom, a gombákat hirtelen kisütöm, és a hússal tálalom.