Vágólapra másolva!
A karácsonyi hangulat hevében sokan készítenek mézeskalács-figurákat dísznek vagy keksznek, azonban az el nem fogyasztott, kiszáradt mézes januárban általában a kukában köt ki. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, megmutatjuk, hogyan lehet a fáradt mézeskalácsot újra fogyasztható formába hozni.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A mézeskalács az egyik olyan karácsonyi édesség, amelynek az elkészítése sokkal inkább hozzátartozik a hangulat megteremtéséhez, mint a sütemény fogyasztása. Így amikor egy elfelejtett dobozban rábukkanunk a december közepén készített mézeskalácsra, amely ehetetlenül kemény, általában kidobjuk, a horgászok esetleg félretesznek pár csillagot és mézit etetőanyagnak, ugye, jó lesz az még valamire. Igen, jó lesz, de nemcsak a pontyoknak, hanem bárkinek, mivel ebben az állapotában a mézeskalács nem más, mint egy finom, fűszeres, keksz.

Forrás: Táfelspicc

A felhasználás három csoportra osztható: a darabos-morzsás, a finomra darált és az egészben hagyott mézeskalács.

Forrás: Táfelspicc

A darabos

Nagyobb darabokra tördelt, esetleg klopfolóval megtört mézeskalács réteges desszertekben, joghurtba keverve vagy morzsasütik tetejére szórva érvényesül a legjobban, így behelyettesíthető olyan receptekbe, amelyek kekszmorzsát (vagy darabokat) írnak elő. Íme néhány példa, mibe érdemes tenni:

Forrás: Táfelspicc

Darált

A porrá zúzott vagy darált mézeskalács minden olyan receptben felhasználható, amely darált kekszet vagy édes morzsát ír elő. Töltelékekbe, tortaalapnak vagy bármilyen kekszmorzsaalapú, golyóformázós édességbe használhatják. Néhány példa, ahol használható:

Egészben hagyva

Forrás: Táfelspicc

Ha egészben hagyjuk a mézeskalácsot, az kicsit korlátozza a felhasználási lehetőségeket, de így is újrahasznosítható bármelyik leharapott fejű mézi. Mi kétféle édességbe használtuk: a töltött mézeskalács islerként született újjá, de feldobtuk a nagymama - eredetileg babapiskótás - tejfölös édességét is.

Ha pedig nincs mézeskalácsuk, így tudnak készíteni.