Ánizsok, mit akartok?

Vágólapra másolva!
Csillagánizs, ánizsmag, édesköménymag, mit kezdjünk veletek a mézeskalács és a forraltbor után, karácsony után? Most jön csak a java!
Vágólapra másolva!

Hazánkban elsősorban karácsonyi és forraltbor-fűszerkeverékekben kerülnek elő a zellerfélék családjába tartozó ánizs, édesköménymag, és a velük rendszertanilag távoli, ízben annál közelebbi rokonságot mutató csillagánizs. Ami összeköti őket, az az anetol nevű aromás vegyület, az imádott-gyűlölt ánizs-íz hordozója, amely 13-szor édesebb, mint a cukor.

Forrás: Táfelspicc

A likőrök
A fenti fűszerekből készült, velük ízesített mediterrán likőrök rendkívül megosztóak, hiszen az említett vegyület édes, illatos karaktere nem lehet mindenki kedvence ilyen töménységben.
Galliano
A százötvenéves, olasz, pontosabban livornói likőrben a csillagánizs és az ánizs mellett boróka, fahéj, levendula, menta és vanília adják a végeredményt.
Sambuca
Szintén olasz, csillagánizsból, ánizsból és édegyökérből készülő likőr. Kedvelt -és a likőr édességét remekül kiegyensúlyozó- szervírozási módja a Sambuca con le mosche - Sambuca legyekkel- amikor 3 db pörkölt kávészemet ejtenek az italba. Az ánizsos karakterű likőrök kifejezetten jól illenek a kávéhoz, akár egy presszókávéba is lehet belőlük tölteni egy keveset, vagy kávés süteményt ízesíteni velük.
Pastis
A Sambucához hasonlóan ánizsból és édesgyökérből készülő francia likőr, sikerét és elterjedését a hasonló karakterű, de ürömtartalmú abszint betiltásának köszönheti.
Abszint
Az abszint magas alkoholfokú (jellemzően 60, de 45-70-ig ingadozhat), az itt felsorolt likőröktől eltérően cukrot nem tartalmaz, és ánizsból, édesköményből és fehér ürömből készült. Az ürömnek tulajdonították a 19.-20. század közepéig az abszintizmus nevű, nem létező betegség kialakulását (lényegében alkoholizmus ami cserébe létezik, létezett, de nem csak az abszint, pontosabban a fehér üröm a kiváltó oka). A fehér üröm hallucinogén hatása nem bizonyított, ettől függetlenül az abszint 1898 és 1923 be volt tiltva, teret engedve más ánizsos likőröknek.
Ouzo
A görög ouzónak is az abszint betiltása volt a szerencséje, akkor lett széles körben népszerű ez az akkor már négyszázéves, ánizzsal ízesített likőr. A fő ízesítőanyag, az ánizs mellett néha használnak csillagánizst, koriandermagot, fahéjat és szegfűszeget, gyártója válogatja ki melyiket és milyen mennyiségben.
Mastika, arak, raki
Masztix (Pistacia lentiscus) gyantával és ánizzsal ízesített likőr.

Házilag is lehet ezekhez hasonlót készíteni, semmi más nem kell hozzá, mint egy üveg jó minőségű vodkában feloldani 2 dl cukorszirupot, hozzáadni 1 evőkanál enyhén összetört ánizsmagot és 1 hónapig állni hagyni.

Forrás: Táfelspicc

A sertés és kacsahús legjobb barátja
Ezek az édes, illatos magok a létező legtökéletesebb párja a sertéshúsnak. Az észak-olasz kolbászok egyik legjellegzetesebb fűszere az édeköménymag - a kolbászpépbe fokhagymát, durvára tört borsot, durvára tört édesköménymagot kevernek, érdemes kipróbálni- , ezzel fűszerezik a kicsontozott, majd feltekerve sült malacot, a porchettát, és a kínai konyha előszeretettel ízesíti sertéshúsos ételeit csillagánizzsal. Így kerülnek a kínai ötfűszerkeverékbe a csillagánizs és az édesköménymag, vagy a lo sui lui keverék is tartalmazza ezeket. Az ötfűszerkeverékkel könnyű kisérletezni, mert szépen illik az alábbi alapanyagokhoz, ami a csillagánizsról, ánizsról szintén elmondható, a sütőtökre szezonalitása miatt külön érdemes figyelni.:

  • gomba
  • csokoládé
  • sertéshús
  • kacsa
  • sütőtök
  • alma
  • körte
  • bárány
  • lencse
  • mogyoró
  • szilva
  • kávé

Forrás: Táfelspicc

Receptek: