Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 12 óra
Alapanyagok:
- 1 kg liszt
- 1/2 kg langyos méz
- 40 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- 12 dkg vaj
- fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom/narancshéj, ánizs, tetszés szerint, de fűszerek nélkül sokkal jobb!
- 1 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
Az alapanyagokat alaposan összedolgozom (kivéve a tojásfehérjét és a 25 dkg cukrot) és egy éjszakát pihentetem. 7 mm vastagra nyújtom, kiszúrom a formákat. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, közben a kiszúrt, sütőpapírra rakott kalácsokat berakom a hűtőbe. (így nem fognak sütés közben szétfolyni) Az előmelegített sütőbe tolom a kihűlt kalácsokat és aranybarnára sütöm őket. A tojásfehérjét összeöntöm a porcukorral, habverővel simára dolgozom. Egy nejlonzacskóba töltöm, aminek a sarkán ferdén levágok 1 mm-t, és ezzel díszítem a már kihült kalácsokat. Hagyom megszáradni. Száraz helyen hónapokig eláll.