Mézeskalács

mézeskalács
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 12 óra
Alapanyagok:

  • 1 kg liszt
  • 1/2 kg langyos méz
  • 40 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 12 dkg vaj
  • fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom/narancshéj, ánizs, tetszés szerint, de fűszerek nélkül sokkal jobb!
  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

Az alapanyagokat alaposan összedolgozom (kivéve a tojásfehérjét és a 25 dkg cukrot) és egy éjszakát pihentetem. 7 mm vastagra nyújtom, kiszúrom a formákat. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, közben a kiszúrt, sütőpapírra rakott kalácsokat berakom a hűtőbe. (így nem fognak sütés közben szétfolyni) Az előmelegített sütőbe tolom a kihűlt kalácsokat és aranybarnára sütöm őket. A tojásfehérjét összeöntöm a porcukorral, habverővel simára dolgozom. Egy nejlonzacskóba töltöm, aminek a sarkán ferdén levágok 1 mm-t, és ezzel díszítem a már kihült kalácsokat. Hagyom megszáradni. Száraz helyen hónapokig eláll.