Olívaolaj, kakaóvaj, shea vaj, kókuszolaj - mindig vannak olyan divathullámok a kozmetikumok világában, amikor bármelyikkel eladható egy testápoló, tusfürdő vagy sampon. De mik ezek?

Forrás: Táfelspicc

Shea vaj

A shea vajat afrikai shea (vagy karité) fa gyümölcsének csonthéjas terméséből nyerik. A magokat kiszárítják, megtörik, és így kalciumban, A-, E- és F-vitaminban gazdag krémet kapnak. A shea vaj (vagy karitévaj) ehető, az afrikai konyhában olajként, zsiradékként, a csokoládé-iparban pedig kakaóvaj helyettesítésére is használják.
Testhőmérsékleten olvad, gyorsan beszívódik a bőrbe és nem hagy maga után zsíros érzést, ezért népszerű és praktkus alapanyag a bőrápolás területén. Szappanok, test- és ajakápolók, balzsamok alapanyaga, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van. Bioboltokban vásárolható, általában tégelyes kiszerelésben.

Kakaóvaj

A kakaóbab pörkölése után a babokat masszává őrlik, amelyből préseléssel nyerik ki a kakaóvajat. Szagtalan, törtfehér színű, íze enyhén a kakaóra hasonlít, leginkább a cukrászatban, édességiparban használják, de állítólag csodás steaket is lehet sütni rajta. Nagyon jó hidratálóképessége miatt a shea vajhoz hasonlóan, a kozmetikumokon belül a bőrápolás területén használják. Patikákban tíz dekás, porított kiszerelésben megvásárolható, amit így, ahogy van, magában, száraz, viszkető bőrbe dörzsölve, ajakápolóként, vagy terhességi csíkok halványítására használhatnak, de kézkrém helyett is tökéletesen megfelel.

Kókuszzsír

A kókuszolajat vagy kókuszzsírt a kókuszpálma szárított belsejéből, a koprából állítják elő sajtolással. Fehér színű, többnyire semleges ízű és illatú, szobahőmérsékleten olvad. A kókuszolaj 92%-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll, transzzsírsavat nem tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben étolaj helyett használják főzésre és sütésre, és mivel tényleg semleges karakterű, nem lesz kókuszízű az étel, amit kókuszolajban készítenek.
Ez a természetes zsiradék használható érzékeny bőrre, készülhet belőle hajápoló, szappan, testápoló, szinte bármi. Nagyobb hiperekben a reformételeknél vagy bioboltokban megtalálják. Útmutató a házi készítésű szappanunkhoz, amelynek az alapja kókuszzsír volt.

Olívaolaj

Az olívaolaj az olajfa terméséből, az olajbogyóból sajtol olaj, az egyik legnépszerűbb olaj a világon. Nagyon gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, A-, D-, E-vitaminban és béta-karotinban, kozmetikumok terén az egyik legalapvetőbb természetes alapanyag.
Azon túl, hogy testápolók, tusfürdők, szappanok kiegészítője, amivel egyből divatossá és népszerűvé lehet tenni bármilyen kozmetikai terméket, de a legegyszerűbb, ha otthon próbálkoznak az olívaolaj kozmetikai felhasználásával. Körömápoló, hajápoló, bőrápoló hatása van, vegyíthető a fent említett vajakkal, és mindenhol megvásárolható, viszont az extra szűz fajtát válasszák vitamintartalma és adalékanyag-mentessége miatt.

Házi testápoló