Fotó: Szabó Balázs [origo]

Elkészítési idő: 25 perc nettó, 150-180 perc bruttó

Alapanyagok:

  • 1 kg abált pacal
  • egy ujjpercnyi gyömbér lereszelve
  • egy gerezd fokhagyma lereszelve
  • fél mokkáskanál fekete őröltbors
  • fél teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál piros csilipor
  • 2 rúd fahéj
  • 8 db kardamommag
  • két friss zöldcsili apróra vágva
  • olaj
  • citrom vagy lime a tálaláshoz
  • friss koriander a tálaláshoz

 

A pacalt egy edénybe teszem és annyi vizet adok hozzá, amennyi ellepi. Hozzáadom a csiliport, a kurkumát, a gyömbért, a fokhagymát, a borsot, a kardamomokat, majd sózom. Lefedem és közepes lángon 2-2,5 óra alatt puhára főzöm. 

Egy serpenyőben olajat forrósítok, beledobom a csiliket, egy percig pirítom, majd hozzáadom a leszűrt pacalt, és egy kis főzőlevet. 10 perc alatt összefőzöm.

Korianderrel és lime-al tálalom.