Tényleg jobb a zsíros tej?

tejteszt tejek zsíros
Vágólapra másolva!
A tej minősége sok mindentől függ, többek között attól is, hogy milyen tehén, milyen takarmányból állítja elő. Mindez elméletben nagyon szép, de fogyasztóként mit lehet ebből érezni? Van értelme a zsírosabb tejet megvenni, ha inni akarjuk, és számít-e, mit teszünk a kávéba? Vásároltunk mindenféle tejet, és vakteszteltünk.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hogy mitől lesz finom a tej, miért fontos a zsírtartalom vagy a tehén fajtája, miért jobb bizonyos takarmány a tejelő tehénnek, azt itt és itt elég kimerítően körbejártuk. A tehén csak abból tud tejet csinálni, amit megeszik, tehát fontos a jó minőségű takarmány. És mivel bizonyos fajták inkább mennyiségi, míg mások minőségi tejtermelők, az sem mindegy, hogy a tej milyen tehénből került az asztalra. (A holstein-fríz sok, de vékonyabb, míg pl. a jersey valamivel kevesebb, de nagyon zsíros tejet ad, ami azért is fontos, mert az ilyen tejből jobb és több vajat, sajtot lehet készíteni.)
A legnagyobb kérdés persze az, hogy mindez észrevehető-e az egyszeri fogyasztó számára. Vakteszten kiszúrható-e a zsírosabb tej, valóban finomabb-e, és például a hazai népszerű UHT biotej-márka, az istenített osztrák tej, a drága organikus vagy a nyers jersey-tej mennyire ismerhető fel? A tételeket a kóstolás sorrendjében listázzuk. (arról, hogy a pasztőrözött, homogénezett, UHT és egyéb szavak mit jelentenek, itt talál egy kis útmutatót.)

Mizo teljes tej
Magas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett
Gyártja: Sole-Mizo Zrt.
Zsírtartalom: 3,5%
A Mizo termékei közül kettőt is beválogattunk a sorba, mert kíváncsiak voltunk, hogy ezt a kettőt külön vaktesztelve fel lehet-e ismerni a zsírosabb (fekete dobozos) változatot. Nos, igen: rögtön az első kortynál mindenki levette, hogy ez a zsírosabb: krémes, tejszínes, selymes, még összehasonlítani sem kellett a másikkal, magában felismertük, hogy ez az átlagosnál zsírosabb és finomabb tej. Amikor a teljes tejsor végén (ezúttal azt sem tudva, hogy ez az egyik Mizo) visszakóstoltuk, ugyanolyan jó eredményt ért el: kifejezetten édes íze miatt többen azt javasolták, ezt kell adni gyerekeknek, hogy megszeressék a tejet. Plusz ez volt az egyetlen tej, amelynél teljes körű konszenzus alakult ki arra nézve, hogy tennénk-e kávéba (igen, miazhogy!).

Mizo félzsíros tej
Nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett
Gyártja: Sole-Mizo Zrt.
Zsírtartalom: 2,8%
Egyértelműen érezhető volt az alacsonyabb zsírtartalom: jóval vékonyabb, vizesebb hatást keltett, mint a 3,5%-os változat. Ez a különbség az ízében is jelentkezett: kevésbé volt intenzív és karakteres, sokkal halványabb volt. Ez később, visszakóstoláskor (a sor vége felé) visszaütött: teljesen jellegtelennek találtuk, ugyanolyannak, mint a CBA saját márkás termékét.

Zöldfarm biotej
UHT, homogénezett
Gyártja: Naszálytej
Zsírtartalom: 2,8%

Ezt volt, aki vakon felismerte a tesztelők közül: jellegzetes zamata van, amelyet egyfelől az UHT kezelés miatt kap (ez a jellegzetes tartóstej-íz), ez az ízjegy itt egyáltalán nem zavaró, nem erős, de felismerhető. Alacsonyabb zsírtartalma ellenére a Zöldfarm bioteje ízre nem volt markánsan megkülönböztethető a Mizo teljes tejétől (a vele azonos zsírtartalmú félzsíros Mizónál viszont tartalmasabbnak hatott).

Daioni teljes tej (Wales)
Organikus
Gyártja: Trioni Ltd.
Zsírtartalom: 4%
A legzsírosabb tétel, mégsem ez (a zsírosság), hanem az íze, amely mindenkinek feltűnt: igazi szénás-szalmás tehéníz, olyan, amilyennek a tejet ismerjük, és amilyet itthon előrecsomagolva nem nagyon kapni. Jellegzetes, állati karaktere miatt nem nagyon jó például kávéba (Legalábbis szerkesztőségünk egyik tagja szerint a kávé földes keserűsége és ennek a tejnek az állatias karaktere egyenesen taszító együtt. Másvalaki különvéleményt fogalmazott meg: az íze határozottan maresis kávétejszínt idéz, úgyhogy kitűnően menne kávéba.) A tej állagán kiöntéskor is látszott a magas zsírtartalom, egyszerűen máshogy ömlött ki a dobozból, mint a többi, nem kifolyt, hanem kiborult.


Nyers tej, jersey tehénből (Fény utcai piac, Galló János)
Zsírtartalom: 1,5% (sajnos a zsírosabbak elfogytak, mire odaértünk, de ez a tej a legalacsonyabb zsírtartalom ellenére is kiemelkedőn teljesített)
Nyers, fogyasztás előtt fel kell forralni.
Ezt azonnal mindenki fölismerte, még kóstolni sem kellett: masszív sajtszag, sárgásba hajló szín, semmi köze a bolti tejekhez. Aki életében nem ivott a bolti dobozos tejen kívül mást, az el sem tudja képzelni, milyen az igazi, frissen a tehénből érkező tej. Elképesztően markáns íz, mellette erős, de nem kellemetlen sajtszag és az utóízben is zsíros sajtos karakter. Ízében szinte semmi édesség nincs, de hiányzik belőle a szalmás-szénás állatias karakter, ami nem baj, ettől függetlenül kávéba ez sem illik a sajtos hangulat miatt. Mindannyian rögtön vajat, sajtot akartunk készíteni belőle. És tényleg forralni kell, ahogy a kedves eladó a lelkünkre kötötte a piacon.

CBA félzsíros
homogénezett, pasztőrözött
Gyártja: Jásztej
Zsírtartalom: 2,8%
Ez volt az első tej, amelyre a legjellemzőbb amit találtunk, hogy ez "ilyen általános bolti tej". Nem rossz, nem kellemetlen, de kicsit jellegtelen, semmi meglepetés, semmi izgalom. Nem kell attól félni, hogy valakinek nem fog ízleni esetleges karakteres íze miatt, mert az nincs neki.

Demeter Frische Bio-Alpenmilch
Ökológiai gazdálkodásból származik
Zsírtartalom: 3,8%
Sárga színű. Ahhoz képest, hogy mekkora tejszíndarabok ültek ki a tetejére, nincs olyan masszív íze. Sőt kicsit halvány a három előtte kóstolt tételhez képest (a nyerstejhez, a 3,5%-os Mizóhoz és a daionihoz képest). További probléma, hogy halványan, de hűtőíze van, ami érthetetlen, hiszen üveges tejről beszélünk, amelyet frissen nyitottunk ki.

Jásztej
homogénezett, pasztőrözött
Gyártja: Jásztej
Zsírtartalom: 3,6%
A másik versenyző a tipikus bolti tej kategóriából. Nincs benne semmi zavaró, az viszont érdekes, hogy vékonyabbnak éreztük a CBA-s (szintén a Jásztej által gyártott) tejnél, noha ez elvileg a zsírosabb változat volt.