A mogyoróvaj mire való?

házi mogyoróvaj
Vágólapra másolva!
Az amerikai gyerekek vajas-párizsis zsömléje a mogyoróvajas-lekváros kenyér, ezen nőnek fel, eszik reggelire, viszik az iskolatáskában a suliba, nemzeti eledelük, alapízük. Számunkra pedig sokadik kóstolásra is minimum szokatlan az édes-sós, földimogyoróból készült krém, ráadásul indokolatlanul drága. Megbarátkozunk vele, kiderítjük, mi értelme van, és megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni házilag, olcsón. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Pedig nem csak Amerika ragaszkodik hozzá már több mint száz éve, a világ földimogyoró termésének feléből mogyoróvajat gyártanak. Eszik Kanadában, Ausztráliában és Hollandiában is, sőt,az indonéz konyha híres, csirkéhez kínált szósza is mogyoróvajjal készül, ehhez hasonlót Vietnamban is készítenek, zöldséges nyári tekercshez kínálják.

A 18-19. század fordulóján bukkant fel, először szanatóriumokban, például a kukoricapelyhet a fivérével együtt szabadalmaztató John Harvey Kellogg által vezetett Battle Creek szanatóriumban, ahol olyan gazdag proteinforrásként adták a betegeknek, amelyet nem kell megrágni. George Washington Carver, aki megreformálta az amerikai mezőgazdaságot, rávette a déli farmereket, hogy termeljenek mogyoróvajat is, így a szegényebbek étrendjébe is bekerült. Később a válság miatt a kiskereskedelemből egykettőre milliárdos üzletté vált. Tipikus, tökéletes recessziós étel volt: olcsó, tartós, egyszerűen elfogyasztható, kalóriadús és tápláló. A nyolcvanas-kilencvenes években kezdtek el felmerülni a mogyoróvaj körüli aggodalmak: főként a feldolgozó üzemekben veszélyes szalmonellafertőzések, a mogyoróallergia és a különösen nagy zsírtartalom miatt. Más kutatások szerint azonban a kis mennyiségű, rendszeres mogyoróvaj-fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét a rossz koleszterin csökkentésével.

Hemingway és Elvis

A mogyoróvaj már magában is édes és sós egyszerre, ez a kettős alaptermészet további ízeket kíván és hív maga mellé: a savanyút, a csípőset, vagy éppen kiemeli a meglévő kontrasztot. Így jönnek létre a legklasszikusabb amerikai szendvicsek, amelyekben a mogyoróvaj további ízekkel barátkozik: például savanyú uborkával vagy majonézzel és hagymával, ez állítólag Hemingway kedvence volt, esetleg baconnel és banánnal, amelyet ma már csak Elvis szendvicsének hívnak. Ezen az elven alapul az indonéz mogyorószósz, amelyet csirkenyársak mellé kínálnak - ebben a mogyorót csili, zöld citromlé, kókusztej és savanyú tamarind egészíti ki, és eredetileg persze nem mogyoróvajból, hanem frissen pörkölt mogyoróból készül.

Édességbe sós

A klasszikus amerikai édességek, mint a brownie, muffin, cookie, fudge vajtartalma egyszerűen lecserélhető mogyoróvajra, és meg is van a desszert csavarja. Jól illik fagylaltba, sajttortába, krémbe, bonbonba is, hiszen annyira nem sós, hogy bizarrá változtassa az ételt, csak éppen annyira, amennyi az egyensúlyhoz szükséges. Tehetik joghurtba, zabkásába és turmixba érzés szerint, popcornra és müzlibe, müzliszeletbe - itt is a vaj helyettesítéseként.

Háztartási mindenes

A mogyoróvaj az amerikai háziasszony számára olyan, mint a magyarnak az ecet, mindenre jó. Leszedi a matricákat, fényezi a bőrgarnitúrát, sőt még a hajunkba ragadt rágó is kiszedhető vele. A halszagú serpenyőben egy evőkanál mogyoróvajat olvaszt, és a bűz eltűnik. Még a háziállatok gyógyszereit is ebbe csempészi, sőt mogyoróvajat tesz az egérfogóba és a madáretetőbe is.

Örök viták: krémes vs. darabos

Az amerikai gasztronómiai vitatémák pörköltje és halászleve bizony a mogyoróvaj, annak is az állaga: a krémes, tehát teljesen simára dolgozott vagy a darabos az igazi? Ezt a kérdést is könnyen eldönti a házi megoldás, amelyhez csak egy aprítógép, mogyoró, só, méz és valamilyen növényi olaj, ideális esetben mogyoróolaj szükséges. Darálás közben mindenki az ízlése szerint dolgozhatja egészen simára vagy enyhén darabosra saját mogyoróvaját, irányíthatja édesebbre vagy sósabbra, sőt akár keverheti más magvakkal, mandulával vagy kesudióval. Pontos arányok itt.

További mogyoróvajas receptjeink:

Csípős-mogyorós tésztasaláta

Mogyoróvajas smoothie reggelire