Haggis bélbe töltve

haggis bélben
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó fél óra, bruttó 5 óra

Alapanyagok:

  • 1 birkaszív
  • 1 birkamáj
  • 1 birkatüdő
  • fél kiló marhafaggyú
  • 1 birkagyomor (lehet disznóbél vagy hólyag is, ha nem jutunk birkagyomorhoz, a képen disznóbélbe töltött haggistöltelék van)
  • 8 fej vöröshagyma
  • 10 dkg zabliszt
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 kávéskanál cayenne bors
  • egy teáskanál majoranna
  • 1 teáskanál szárított koriander
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl húsalaplé vagy víz
  • fél dl citromlé

A belsőségeket megtisztítom, lábasba teszem és annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi őket. Felforralom, majd leöntöm a vizet és frissre cserélem, majd két órán át fűzöm. Amikor megfőtt, leszűröm, ledarálom a belsőségeket, a gyomor kivételével.

A ledarált masszához adom a többi hozzávalót, kivéve a gyomrot, majd jól összekeverem.

Betöltöm a gyomorba a keveréket - mivel itthon nehéz birkagyomorhoz jutni, bélbe vagy hólyagba töltöm. A gyomrot jó erősen összevarrom, hogy ne robbanjon szét főzés közben.

A megtöltött gyomrot ismét felteszem főzni, annyi vízben, amennyi éppen ellepi és 3 órán keresztül, fedő nélkül főzöm, ha szükséges, pótolom az elfőtt vizet.

A tölteléket a gyomorból/bélből/hólyagból kikanalazva tálalom.