Csirkemell roston fűszervajjal és guavamártással

Váncsa csirkemell
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 50 perc

Alapanyagok:

Négy személyre

  • négy kicsontozott csirkemell (ha nagyok, akkor négy fél)
  • két gerezd fokhagyma
  • finomra vágott, friss zöldpetrezselyem
  • egy citrom lereszelt héja
  • tizenöt deka vaj
  • a tálaláshoz pirított kenyérszeletek

A guavamártáshoz

  • hat szem guava (kimagozatlanul számítva; ha nem akarjuk, hogy benne maradjon a sörét, akkor nyilván több)
  • egy kiskanál mustármag
  • egy kiskanál elmorzsolt száraz chili
  • egy fahéjrúd
  • öt kardamomhüvely
  • három csillagánizs
  • egy kiskanál kurkuma
  • egy evőkanál földimogyoróolaj
  • két és fél deci jó minőségű, érlelt borecet vagy sherryecet
  • tíz deka barna cukor

A guavamártáshoz a fűszereket egy vastag falú vasserpenyőben szárazon fél percig pirítom, aztán hozzáadom az olajat és a guavát. Jól összekeverem, felöntöm az ecettel, beleszórom a cukrot, sűrűre főzöm.

A puha vajjal a nagyon finomra vágott fokhagymát, zöldpetrezselymet és a reszelt citromhéjat összekeverem. Rövid időre beteszem a fagyasztóba, hengerekké formázom és a felszúrt csirkemellekbe dugdosom, persze ki-ki úgy csinálja, ahogy akarja. Mint a kijevi csirkemell, csak ezt nem rántjuk, hanem grillen sütjük, majd egy-egy szelet pirítóson, némi csípős-édes-savanyú guavamártással megkoronázva tálaljuk.