Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 3 óra

Alapanyagok:

  • négy báránycsülök
  • négy édesburgonya
  • két vagy több evőkanál földimogyoró-olaj
  • két hagyma
  • két evőkanálnyi reszelt friss gyömbér
  • három felszeletelt fokhagymagerezd
  • két vagy több friss piros chili, a fele szeletelve, a másik fele összeaprítva
  • lágy barna cukor
  • három szem csillagánizs
  • két ázsiai citromfű
  • egy és egynegyed liter bárányalaplé
  • másfél evőkanál paradicsompüré
  • két evőkanál halmártás
  • két lima leve
  • egy-egy marék friss menta- és bazsalikomlevél

 

Valódi bárányt szerezni a legkevésbé sem egyszerű, viszont báránycsülköket keríteni még sokkal nehezebb. Ez a recept arra az elméletileg lehetséges, bár korántsem valószínű esetre vonatkozik, amikor sikerült megoldanunk a lehetetlent, és most épp a méltó folytatáson tépelődünk. A vietnami báránycsülök készítése egyszerű, ízvilága elbűvölően délkelet-ázsiai. A csodával határos módon megkaparintott alapanyag felhasználásának alkalmasabb módja el se képzelhető.

A csülköket megsózzuk, az olaj felén kettőt alaposan körbesütünk és egy lefedhető jénaiba vagy más sütőedénybe továbbítjuk. A serpenyőbe öntjük az olaj másik felét, körbesütjük rajta a másik két csülköt, jénai. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a félfőre vágott hagymát, erős tűzön fél percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, az aprított chilit. Mérsékeljük a hőfokot, a serpenyő tartalmát további egy percig kevergetjük. Akkor felöntjük az alaplével, beleszórunk egy evőkanál barna cukrot, hozzáadjuk a csillagánizst, a külső leveleitől megfosztott és klopfolókalapáccsal kissé összezúzott ázsiai citromfüvet és a paradicsompürét. Felforraljuk és a jénaiban várakozó csülkökre öntjük. Az edényt lefedjük és berakjuk a százötven fokos sütőbe.

Addig sütjük, amíg a csülkök félig meg nem puhultak, ez pedig elsődlegesen az áldozat életkorától függ. Szánjunk rá időt és legyünk türelmesek. Ha a csülkök körülbelül harmincöt dekásak voltak, akkor ez az első fázis másfél-két órát igényel, ha nagyobbak voltak, akkor többet. Amikor úgy érezzük, hogy az anyag ráfordult a célegyenesre, rakjuk mellé a hámozott és nagy darabokra vágott édesburgonyát és süssük még egy óráig. A végére a csülöknek annyira puhának kell lennie, hogy a hús magától kezdjen leválni a csontról.

Tálra szedjük a húst és az édesburgonyát, a visszamaradt szafthoz keverjük a halmártást, belefacsarjuk a két lima levét, beleszórunk egy kiskanál barna cukrot, összekeverjük és a húsra öntjük. Végül rászórjuk az összetépkedett menta- és bazsalikomlevelet, valamint a szeletelt chilit. Párolt bok choyt és sima, fehér párolt rizst adjunk mellé.