Esterházy-torta

2013.03.27. 8:20

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 2 óra, bruttó 3 óra

Alapanyagok, a tésztához:

  • 300 gramm tojásfehérje
  • 200 gramm darált dió
  • 200 gramm cukor
  • egy csipet só
  • egy evőkanál liszt

A krémhez:

  • 3 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • egy rúd vanília
  • 20 dkg vaj
  • 3 db zselatinlap
  • 100 gramm cukor
  • rum, konyak vagy más likőr

A bevonathoz:

  • 150 gramm fehér csokoládé
  • 50 gramm étcsokoládé

A tojásfehérjéket félig kemény habbá verem a cukor felével, majd fokozatosan a másik felét is hozzáadom. Beleforgatom a diót és a lisztet. Sütőpapírral kibélelt, 22 cm-es formába öntöm a massza negyedét vagy ötödét, és kb. 10-15 perc alatt megsütöm. Mivel elég sűrű, lapra is ki lehet kenni. Kiborítom, beleöntöm a massza következő negyedrészét, és ugyanúgy járok el. Összesen négy vagy öt lapot sütök.

A krémhez a tejet felforralom a vanília kikapart magvaival, a tojássárgákat elkeverem a cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a forró tejet. Visszateszem a lángra, és alacsony fokozaton sűrűre főzöm, nem forralom. Belekeverem a vajat, a likőrt, hagyom kihűlni. A zselatinlapokat előbb hideg vízbe áztatom, majd kicsavarom, és néhány kanál vízzel, kis lángon feloldom, és a krémhez keverem.

Három egyenlő részre osztom a krémet, és összeállítom a tortát. A legfelső lapra nem kerül krém, a torta oldalára viszont igen. A bevonatot már ekkor is el lehet készíteni, vagy behűteni a tortát minimum 3-4 órára vagy egy éjszakára, és másnap reggel rajzolni.
A fehér- és az étcsokoládét külön-külön gőz fölött megolvasztom. A fehér csokoládét a tortára öntöm, határozott mozdulatokkal lekenem. A torta oldalát kevés darált dióval beszórom. A étcsokoládéba kést mártok, és csigaalakot rajzolok, majd egy fogpiszkálóval a körök közepéből kiinduló csíkokat húzok. Ha nem pókháló lesz belőle (nem az lesz), összekuszálom az egészet, úgy is finom.