Spenót vajmártásban

2013.03.27. 16:47

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 25 perc

Alapanyagok:

  • fél kg friss spenótlevél
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

a mártáshoz:

  • 1 sonkahagyma
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek fehérborecet

 

Először a vajmártást készítem el: ehhez egy evőkanálnyi vajat habzásig hevítek, ezen megpárolom a hagymát, de vigyázok, nehogy megbarnuljon. Hozzáadom a bort és az ecetet, és addig forralom, amíg enyhén besűrűsödik. Leszűröm, visszaöntöm a serpenyőbe, és apránként, habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadom a kockára vágott vajat. Ha túlságosan forr, leveszem közben a tűzről, végül sózom.

A spenótleveleket megtisztítom, a fokhagymát apróra vágom. Olajon enyhén megpirítom a hagymát, rádobom a spenótot, és gyorsan két-három mozdulattal megfuttatom, amíg összeesik. Nem szabad túl sokáig forrósítani, attól leveses lesz, és pempős. Összeforgatom a vajmártással, és forrón tálalom.

Takács Lajos receptje alapján.