A nyolcvanas évek muffinjai

2013.04.14. 14:06

Mivel várta anyu a vendégeket? Mert muffinnal vagy brownie-val biztosan nem. Cserébe méteressel, nőiszeszéllyel, legrosszabb esetben jaffás túróssal, és ha szerencsések voltunk, bögrés mákossal. A nyolcvanas évek slágersüteményei közül összeszedtük a legszélsőségesebbeket, hogy harminc év és sok elfogyasztott brownie távlatából vizsgáljuk meg őket.

Anyukákat hívogatva, majd receptoldalakon - sírva, zokogva a sok száraz, sütőporos tésztától és margarintól - szedtük össze a recepteket, amelyeket elkészítettünk, és rájuk hívtuk a szerkesztőséget. Tésztákat sütöttünk, pudingporokat kevertünk, követtük a hiánygazdaságban virágzó félresikerült kreativitás parancsait, és átkozódtunk, anyáink miért nem egy jó rétest, hájast vagy krémest sütöttek ezek helyett a szülinapi zsúrjainkra.

Forrás: Táfelspicc

Nőiszeszély

"Én meg a női szeszélynél szörnyűbb dologgal nem találkoztam életemben. A nőiszeszélyt viszont én is imádom!" - mondja egy olvasószerkesztő.

Erre többen úgy emlékeztünk, finom. Nem az. A receptet Horváth Ilonától vettük, a végeredmény ugyan egy jó szaftos állagú tészta, de nagyon élesztős ízű. A lekvár jó lenne a tetején, de a felvert tojáshab pár perc alatt összeesik, a tetején a hab pirulásra bőrösödik, állaga ragacsos. Ha ilyen a nőiszeszély, elég ronda dolog az, és akkor meg is értettük a név eredetét.

Recept itt.

Forrás: Táfelspicc

Fantáziakrém

Ez vidéken mehetett nagyon, mert bajai és ceglédi kollégák emlegették sikítozva a helyi cukrászdákban kapható, egymásra rétegelt csokoládé-vanília-rózsaszín pudingkrémeket. A többiek elszörnyedve hallgatták, majd belekanalazás után szépen kiköpdösték.

Látványában van valami egy elérhetetlennek tűnő hawaii naplementéből, de jobb lett volna az egészet egy formaldelhides tankba süllyesztve konzerválni a szoborpark pinkre festett mauzóleumában, mint megkóstolni. Förtelmes, és érdekes módon a koncepció nincs távol a vasfüggönyön túli USA édes zselékultúrájától, amely szintén szép, csak nem annyira ehető.

Recept nincs, mert három bekeverős pudingpor - csokoládé, vanília, rózsaszín - egymásra rétegelése nem recept.

Forrás: Táfelspicc

Bögrés mákos

Lényegében egy muffin tepsibe öntve és felkockázva, ahogy a kevert sütemény sem nagyon más. És ahogy a muffin, ez is szegényesen egyszerű, nem nagyvonalúan. Kicsit száraz, kicsit savanyú, de könnyen, gyorsan elkészül. Mint egy muffin.

"A sütemény jó dolog, a mák jó dolog, csak valahogy ez a kombináció nem működik."

Recept itt.

Forrás: Táfelspicc

Rácsos süti

"Száraz. Mármint nem viccből, hanem komolyan, izomból."

A spórolós recept szárazságától függetlenül ebben van fantázia, nem a fantáziakrémben. Aki akarja, rakhat bele anyagot és a szívét, és akkor megérkezünk az Olaszországban is népszerű lekváros linzertortához.

"Gyerekkorom nagy kedvence. Imádtam, pedig alig sütöttek nekem ilyet ifjúságom során. Aztán Olaszországban egy kirakatban láttam, sokkolt, hogy létezik ott is, méghozzá mennyivel magasabb rendű formában! Álomszép volt, olyannyira, hogy meg sem mertem kóstolni, mert már a látványa is ámulatba ejtett. Szerencsére ez olyan süti, amit könnyű a 21. századi normákhoz igazítani, teljes kiőrlésű tészta, csúcslekvár, nyírfacukor - éppen ezért a mostani retrós változatot mámoros habzsolás helyett jóízű nosztalgiával fogyasztottam."

Recept itt.

Forrás: Táfelspicc

Méteres

Megdöbbentő az a megfelelő tudás, receptek és alapanyagok hiányát ellensúlyozni próbáló díszítőhajlam, amely ezeket a vendégváró süteményeket jellemzi. A méteres mindennek a teteje: igénytelen, egymással semmiféle kapcsolatban nem lévő alapanyagokat addig formáznak, vágnak, sorolnak, olvasztanak, hogy a jaffás szeletet bedobó szomszéd Piroska sárguljon az irigységtől. Egynemű, unalmas állag, poros, érdektelen ízvilág. És nem szép.

"Mindig gyűlöltem. Már kisgyerekként felfogtam, nagy ott a baj, ahol a nénik jól sikerült méteresekkel versengenek. Fél napig kombináltak egy rossz süteményért, ahelyett hogy sütöttek volna egy normális mákos rétest. Csak az nem volt elég modern, gondolom."

Recept a méteresre.

Forrás: Táfelspicc

Jaffás túrós

Ezt elszúrtuk. Már amennyire el lehet szúrni valamit, ami eleve maga az iszonyat.

"Hiányzik belőle az a Barum radiál íz, a vegyipar végtelen önbizalmát tükröző harsányság. Szinte jó. Túrót még elbírna."

Ott rontottuk el, hogy nem jaffaszörpöt vegyítettünk zselatinnal, hogy a teteje OLYAN legyen, hanem Fantát, mert hittünk mindenféle moderneskedő receptnek. Pontosabban a recepteket elkészítő húszéves kolléga hitt, mi pedig nem figyeltünk oda arra, hogy tele az internet fantás és Mirinda lightos változatokkal, ami tekintettel a nyolcvanas évek szénsavasüdítő-választékára, mégiscsak felháborító csalás.

A tudat ugyan nehezen fogadja be a jaffaszörp és a zselatin elegyét, pedig de, ennek az volt a tetején. A sütemény így, fantásan is vállalhatatlan, a tészta száraz, a túró kevés, a teteje gusztustalan. A hiánygazdaság és az elképzelés nélküli útkeresés esetlen emlékműve.

Recept, pontosabban a jaffás recept itt.

Forrás: Táfelspicc

Kevert vagy márványos

Ez is a szocreál muffinvilág képviselője. Készítésnél fontos, hogy ne gabalyodjunk bele túlságosan a keverésbe, mert akkor zavaros lesz, nem kevert. Egy teljesen érdektelen kakaókísérő, senkiből sem váltott ki különösebb reakciókat sem akkor, sem most.

Recept.

A darálós

Daráló és arra illeszthető kekszformázó vég nélkül nem tudtuk reprodukálni. Nagy a szomorúság.