Mentes termékekben legalább jók vagyunk

élelmiszerdrágulás, áremelkedés, vásárlás, gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Hol talál péksüteményt és lisztet a lisztérzékeny, melyik láncban van laktózmentes tej, és melyikben nagy a tejpótló italok választéka a laktózérzékenységben szenvedőknek? Hiperekben, szakboltban és drogériában jártunk, hogy feltérképezzük a hazai választékot.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hol keressem a mentest?

Hipermarketekben gluténmentes termékeket keresve könnyű dolga van a vásárlónak, mert ezeknek - és a biotermékeknek is - külön polcrendszerük van a három vizsgált - Tesco, Auchan, Interspar - áruházban.

A diabetikus áruk is elkülönítve sorakoznak, a cukorhelyettesítő termékeket azonban a cukrok mellett keressük. A laktózmentes kínálatnál bonyolódik a dolog, az Auchanban vannak egymáshoz legközelebb a mentes tejek és tejitalok, sajtok és tejfölök, de a Sparban például ömlesztve vannak a tejtermékekkel közösen, és keresgélni kell közöttük a laktóznélkülieket.

A rendkívül széles mentesválasztéka miatt a körképbe bevett, országos DM-ben a legegyszerűbb a mentesek keresése, egy nagy polcrendszeren van minden, arra kell csak figyelni, hogy a bioélelmiszereket is ide halmozzák. (Biotermékek vásárlásához segítséget itt talál.)

Emellett természetesen szaküzletekben - nem bioboltokban - találhatnak különböző mentes termékeket, de most az országos hálózatok kínálatát térképeztük fel.

Laktózmentesség hazánkban

A laktóz- vagy tejcukor-érzékenység a tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya miatt alakul ki. A tejcukor a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Ahhoz, hogy a két molekulából álló laktóz a bélrendszerben fel tudjon szívódni, egy enzimnek felszívódásra alkalmas cukrokká: szőlőcukorrá és galaktózzá kell szétbontania. A molekulát bontó enzim hiányában a tejcukor bontatlanul halad a vékonybélből a vastagbélbe, ahol ennek a bélszakasznak a baktériumai látnak neki a lebontásnak, ám a normális, vékonybélben történő bontással szemben itt másféle, gázképződéssel járó bontás történik, ennek eredményeképpen alakulnak ki a tünetek: puffadás, hasmenés, bélkorgás, szélgörcs, hascsikarás.

Szakértői becslések szerint itthon a 30 év alattiak 6 százalékát, a felnőttek körülbelül 15 százalékát érinti a betegség. A kecsketej kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej, ezért a laktózérzékenyek számára is könnyebben emészthető, a kecsketej pozitívumairól itt, a kecskesajtokról itt olvashat. Az átverős magyar sajtpultokhoz, ahol éppen a kecskesajtot még csak-csak ki tudják bogarászni, itt talál útmutatót.

A tehéntejtől való rettegés lassan, de biztosan megszállta a nagyvárosi anyukákat, arról, hogy adhatunk-e tejet a babának itt olvashat.

A tejfehérje-allergia allergiás eredetű megbetegedés, ahol az összetett tejfehérje váltja ki az allergiás reakciót. Tünetei gyomor-bélrendszert érintő panaszok, kiütések, ekcéma, ritkán gégeödéma. Az európai felnőtt lakosság 1, a gyermekek 2-3 százaléka allergiás a tehéntejfehérjére. Az allergia gyerekeknél sokszor átmeneti jelenség: ha a tejet és a tejtermékeket ki tudjuk hagyni az étrendből, a gyerekeknél három éves korra megszűnhet. A megfelelő diéta mindenféle tejtermék kiiktatása az étrendből. Ebben az esetben kecsketej és az ebből készített termékek sem sem fogyaszthatóak, mert hasonló fehérjeszerkezete miatt keresztreakció léphet fel. A tejfehérjementes termékek listáját itt találja.



Mitől lesz laktózmentes a tehéntej?

A natúr tejhez béta-galaktozidáz enzimet adnak, amely lebontja a tejben lévő tejcukrot (laktóz) glükózra és galaktózra, így a mentes termékek legfeljebb 0,1 százalék tejcukrot tartalmaznak. A tej felhasználási területe ugyanaz marad, lehet forralni, főzni vele, ízében sem különbözik a többi dobozos tejtől - állították a Táfelspiccnek gyakorló laktózérzékenyek.

A laktózmentes hiperek

A Tesco laktózmentes tejei között találtunk kétféle laktózmentes tejet, a tejhelyettesítőknél pedig rengeteg szójaitalt különböző ízesítésben (vaníliás, csokis, eper, barack), valamint rizs-, mandula- és zabitalt. Volt még tejföl, epres joghurt, szójapuding (vaníliás és csokis), joghurtital (málna és barack), medve sajt, teavaj, túródesszert (Túró Rudi jellegű), vaníliás és csokoládés puding, rizsből készült tejszín is. A sajtpultban háromféle kecskesajtot találtunk, a hűtőkben több előre csomagoltat (rúdban különböző zöldfűszeres kéreggel, camembert-szerűen becsomagolt friss sajt stb.). A kecskesajtokról bővebben itt olvashat. A hűtőkben lévő külföldi sajtokról csak a címkéről tudhatjuk meg, hogy kecsketejből készültek, máshol nincs feltüntetve, a csemegepultban ugyanakkor egy kecskés táblával is jelzik ezt.

Az Auchanban háromféle laktózmentes tej volt, ezenkívül találtunk tejfölt, kávétejszínt, medvesajtot, camembert-t, lapka sajt jellegű sajtmixet, mozzarellát, habtejszínt, túrót és túródesszertet is. Az egyetlen kecsketej mellett hatféle kecskesajtot láttunk. A tejhelyettesítők között keressük a natúr-, csokoládés, vaníliás és epres szójaitalt, zab- és mandulatejet, illetve a mandula- és rizstejszínt is. A diabetikus termékekkel ömlesztve találtunk még laktózmentes tejcsokit és csokis kekszet is.

A Spar tejpultjában együtt voltak a mentes és nem mentes termékek, ezenkívül a biorészlegen találtunk még néhány tejhelyettesítőt. A hűtőpultban a biokecsketej mellett találtunk saját márkás (free from = mentes valamitől, jelen esetben a laktóztól) tejet, tejfölt, joghurtokat és teavajat. A kecskesajtokból itt négyet lehetett kapni. A biopolcokon keressük a saját márkás biozab-, szója- és rizsitalokat.

A DM boltjait gluténérzékenyek ajánlották, de nagy a választék a különböző diétás és mentes termékekből is. A tejhelyettesítők közül találtunk kókusztejet, mandula-, rizs-, zab- és szójaitalokat, utóbbiból lightot, és egy laktózmentes tejet.

Lisztérzékenység

A coeliakia - magyar szóval lisztérzékenység - a genetikailag prediszponált egyénekben esetenként kialakuló autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit, és egy egész életen át tartó gluténintoleranciát, pontosabban gluténszenzitív enteropátiát jelent. A betegség kiváltásáért a gluténnek, népies nevén a sikérnek (amellyel a búza minőségét szokták osztályozni a mezőgazdaságban, illetve a sütőiparban) egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a vékonybél proximális szakaszában (ez rögtön a gyomor utáni vékonybélszakasz), a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. Európai uniós statisztikák szerint ezer emberből egy lisztérzékeny.

A glutén bevezetéséről a gyerekek étkezésébe itt olvashat.

Miért drágák a gluténmentes termékek, és milyen liszt a menő?

A gluténmentes termékek akár a többszörösébe is kerülhetnek, mint ugyanazok a búzalisztből készült kenyerek, péksütemények. Ennek oka - amellett, hogy ezek sokkal kisebb mennyiségben készülnek, mint a többi áru - az, hogy az alapanyagokat teljesen külön kell kezelni. Ha a kukoricát vagy más magot olyan helyre silózzák be, ahol előző évben búza volt, vagy olyan malomba viszik őrölni, melyben előzőleg búzát őröltek, akkor már alkalmatlan gluténmentes termékek gyártására. Gyakorlatilag tehát nem az alapanyag maga drága, hanem az, hogy az ültetéstől kezdve teljesen külön kezelik minden mástól.

Gluténmentes lisztek készülhetnek amarántból, chiából, rizsből, tápiókából, teffből, hajdinából, quinoából, zabból, szójából, kölesből és mandulából is. Ezek felhasználásáról és eredetéről itt olvashat bőveben.

Lisztek és sütőkeverékek

A Tesco kukoricalepény-lisztje (tortillához, waffelhez és süteménytésztához a csomagolás szerint) mellett volt gluténmentes kuglóf- és kenyérliszt, valamint kukoricaliszt is.

Az Auchan gluténmentes termékei között volt barnakenyér-, foszlós kalács, kemencés- és fehérkenyér-sütőkeverék és gluténmentes zsemlemorzsa is.

A Sparban, a glutén- és laktózmentes termékek polcán találtunk saját márkás - free from márkanév alatt futó - általános sütőkeverékport, házicipó-sütőkeverékport és sütemény-sütőkeverékport. A saját márkásból találtunk még zablisztet, de lisztből egyébként is bő volt a választék a búzán felül (kukorica-, zabpehely- és barnarizsliszt).

A DM lisztekben kicsit szegényebb, kenyérlisztet, biolisztkeveréket és teljes kiőrlésű kenyérlisztet találtunk.

Gluténmentes tészták és péksütemények

Tésztakérdésben legszélesebb választékával a Tesco nyert, de mindegyik boltban találni kukoricalisztből készült tésztát.

A DM-et a legtöbben a péksütemény-kínálat miatt emelték ki, és valóban meglepően sokfélét találtunk, ellentétben a többi bolttal. Volt kifli, rizskenyér, hajdinakenyér szezámmaggal, biozsemle, toastkenyér, fehér kenyér stb.; mindegyik meglehetősen drágán (4 darabos kifli 799 forint, hajdinakenyér 250 gramm, 940 forint stb.).

Édességek és kiegészítők glutén nélkül

A kínálat szinte egységes, mindenhol kaphatók kekszek, nápolyik és a méregdrága babapiskóta (150 gramm 1090 forintért vagy 100 gramm 1080-ért) mellett sajtos tallérok, reggelizőpelyhek.

A Tescóban ezek mellett a császárkarika volt egyedül kirívó (olyan, mint a színes cukormázzal bevont pufi, egyáltalán nem bizalomgerjesztő). Az Auchan a lekvárral töltött csokis kekszpárnával és a füstölt sajtos crackersével tűnt ki, a Spar zöldfűszeres és gombás mártásporral újított, és vegán bolognai szószporral, de a DM-ben láttunk először laktóz- és gluténmentes ételízesítőt.

Cukor helyett

A rengeteg, jellemzően kávéba szánt édesítőszer mellett mindhárom botban találtunk xilitet (nyírfacukrot) és gyümölcscukrot, a Tescóban és a DM-ben volt sztíviapor, a Sparban agávészirup is. A különböző cukrok összehasonlításáról itt olvashat.

Diabetikus édességek

A diabetikus édességek választéka többnyire ugyanaz a nagyobb áruházláncokban. Nápolyik, teakekszek, csokoládészeletek, lekvárok és szörpök. A Tescóban találtunk egyedül magas kakaótartalmú (70 százalékos) csokoládét, amely teljesen cukormentes, és egy díszdobozos bonbont is, meggyőző a lekvárválaszték is (áfonya, hecsedli, szilva, barack stb). Árulnak diabetikus sört is (Dub, csökkentett energiatartalmú világos sör, a csomagolás szerint átlagosan 0,7 gramm szénhidráttal, cukorbetegek csak orvosi konzultáció után fogyaszthatják, túlsúlyos cukorbetegek egyáltalán nem).

Mindhárom hiperben volt diabetikus tészta - tarhonya, szélesmetélt, fodros kocka stb. - és diabetikus liszt is. De az Auchanban volt egyedül diabetikus cappuccinopor, már amennyiben ez érdekel bárkit a világon.

Gluténmentes receptek a Táfelspiccen

Laktózmentes, de tejes receptek a Táfelspiccen