Az amerikai töltött paprika

Vágólapra másolva!
Rengeteg hollywoodi filmben kerül az asztalra húsgombócos spagetti, olyan gyakran, mintha más ételt nem is tudnának elkészíteni. De honnan ered ez a fogás és mire föl ez a rendkívüli népszerűség?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Az olaszok, nyilván

1880 és 1920 között ötmillió olasz bevándorló érkezett Amerikába, háromnegyedük Rómától délre elhelyezkedő régiókból -elsősorban Szicíliából és Campaniából- származott. Ők azonban az első évtizedekben nem arattak túl nagy sikert sem a tésztáikkal, sem sajtjaikkal, viszont nem is voltak hajlandóak alkalmazkodni a helyi szokásokhoz, szépen folytatták az új hazában ismeretlen zöldségeik termesztését, alapanyagaik előállítását.

Az amerikaik butították le

A XX. század elején már több, mint ötszáz tésztagyár volt és ez az étel olcsósága miatt kezdett egyre népszerűbbé válni az amerikai középosztály körében. A spagetti különösen népszerű volt, hiszen ez egy jellegzetes délolasz tésztaforma, így az onnan származó bevándorlók ezt a típust terjesztették. A konzergyárak a kereslet kielégítésére feltalálták a konzervspagettit, amely -mivel csak a puhára főzött tészta tartósítható szószban- intézményesítette a szétfőtt tésztát világszerte, az olaszok legnagyobb bánatára. Ugyanezekből az évekből származik az előreszelt parmezán is, és ekkor jelent meg a pofonegyszerű és kiadós húsgombóccal tálalt spagetti.

A paradicsomszószos spagetti hamar óriási divat lett, a nagy gazdasági világválság következtében fellépő pénzhiány még elterjedtebbé tette ezt az olcsó fogást, amelyet ráadásul a gyerekek is imádnak, így ez az Olaszországban soha nem látott étel nagy karriert futott be.

A recept

Aki készített már töltött paprikát, nagyon nem fog meglepődni, a paradicsomszószt ugyanúgy hajlamosak elcukrozni, bár mit egy mértéktartó receptet közlünk.