Marcipánkészítés és marcipánrózsa házilag

Vágólapra másolva!
A házi marcipánkészítés egyszerű, viszont nem szabad tőle az ipari, hengerelt minőséget várni, ezzel sosem fogunk tortát bevonni vagy díszíteni. A házi massza nem szép, viszont annál finomabb, és most  megtanulhatnak marcipánrózsát is készíteni.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 20 perc

Alapanyagok:

  • 25 dkg hántolt mandula (vagy mandulaliszt)
  • 25 dkg porcukor
  • fél dl víz

Ha sikerül mandulaliszthez jutniuk, akkor a marcipánkészítés 10 perc. Ha nem ilyen szerencsések, akkor az egész mandulát darálják le. Akik ennél szerencsétlenebbek (mint mi), azok vegyenek szeletelt mandulát, azt nagyon könnyű klopfolóval finomra törni, bár sosem lesz olyan apró, lisztszerű, mint a másik kettő. Emiatt a mi marcipánmasszánk darabos, a fenti két opció viszont sima marcipánhoz vezet.

Forrás: Táfelspicc

A cukor felét hozzáadom a mandulához, a másik feléből és a vízből szirupot főzök. A száraz részhez fokozatosan adagolom a folyadékot, alaposan addig keverem-gyúrom a masszát, amíg sima, egynemű lesz. Előfordulhat, hogy a mandula nem tud ennyi szirupot felvenni (egyre ragacsosabb, folyósabb lesz), ezért érdemes pár dekával több mandulát darálni, hogy a ragacsot meg tudják menteni. A tömör, mégis formázható massza lesz jó, de persze kinek-mi tetszik.

Forrás: Táfelspicc

Ízesíthetik 1 szem keserűmandulával (ezt a mandulához kell darálni), narancs- vagy rózsavízzel, gyömbérrel, egy kis kakaóval, vagy készíthetik eleve 30-70%-os arányban barackmagból és mandulából, 50-50%-ban hámozott és hámozatlan mandulából, úgy kicsit kesernyésebb lesz. Ezt a marcipánmasszát krémekbe, piskótákba, tortába töltve érdemes használni, vagy a belőle formázott golyókat kakaóba, csokoládéba mártani. Szorosan lefóliázva, száraz helyen pár hétig eláll, de nagy melegben érdemes hűtőbe tenni.

Az iparilag, hengerek között készült díszítőmarcipán 1-3 arányban tartalmaz mandulát és cukrot ami nyújtható, formázható, teljesen egynemű és torták burkolására alkalmas. Ebből a fajtából készítenek mindenféle figurát, virágot, kisautót, kutyát, macskát, mi a klasszikus rózsát próbáltuk:

Forrás: Táfelspicc

Egy fél körömnyi marcipánból hosszúkás hengerkét formázok.

Forrás: Táfelspicc

Erre jönnek a szirmok, ugyanannyi masszából, ovális lappá nyomkodva.

Forrás: Táfelspicc

A középső hengerkére teszem az első két szirmot.

Forrás: Táfelspicc

Tovább rakosgatom sorban a szirmokat, ahogy szélesedik a rózsa, egyre nagyobbakkal, úgy, hogy az egyik szirom felétől a másik feléig érjen.

Az aljáról lecsippentem a felesleget, és készen van a tortadísz.