Fűszeres spenót fokhagymás joghurttal

fűszeres spenót fokhagymás joghurttal, váncsa
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 20 perc

Alapanyagok:

  • 1 kiló spenót
  • 3 deci zsíros (lehetőleg házi készítésű) joghurt
  • 2-3 nagy fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy-egy késhegynyi őrölt fahéj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt szegfűbors, szegfűszeg és kardamom
  • 1 kiskanál frissen őrölt koriandermag
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 6 evőkanál összevagdalt dióbél
  • a tálaláshoz piták

A fokhagymát apróra vagdalom majd egy mozsárban fél kiskanál sóval péppé töröm. Megmosom a spenótot, majd lábosba rakom a nedves leveleket, és további víz vagy bárminemű zsiradék hozzáadása nélkül, közepes tűzön, fedő alatt párolom öt percig. Szűrőbe rakva egy kanál hátával kinyomkodom.

Felforrósítom az olajat egy serpenyőben, rádobom a spenótot, meghintem a fűszerekkel. Kevergetem öt percig, aztán szétosztom négy tányéron, a tetejére fokhagymás joghurtot kanalazok, és megszórom dióbéllel. Középkori arab-perzsa étel, eredeti nevét - burání - az Ezeregyéjszakából ismerős Harún al-Rasíd kalifa Burán nevű menye után kapta.