Tésztakosárkák spenóttal és scampival

Tésztakosarak, Váncsa
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1 óra

Alapanyagok:

  • két személyre húsz deka spenót
  • hat scampi
  • egy lap leveles tészta
  • öt-öt deka mazsola és fenyőmag
  • négy deci sűrített tej
  • egy tojássárgája
  • olívaolaj
  • paprika

Látványos és elegáns előétel, lehet vele villogni, pedig a készítése pofonegyszerű. Egy lábasban felforrósítom a sűrített tejet, beleszórom a megmosott spenótot, sózom és borsozom, hozzáadom a mazsolát. Tizenöt percig főzöm, gyakran megkeverve. Vigyázni kell rá, odakozmálásra hajlamos. Közben egy vastagfalú öntöttvas-serpenyőben szárazon megpirítom a fenyőmagot és ezt is a spenóthoz adom. Még egy-két percig főzöm, majd leveszem a tűztől.

A tésztalapból kiszúrok négy nagy korongot, közülük kettőt egy megolajozott sütőlapra teszek, tetejüket felvert tojássárgájával megkenem. Egy valamivel kisebb eszközt használva a másik kettőnek kiszúrom a közepét. A képződött tésztakarikákat elhelyezem a sütőlapon levő korongokon, a kiszúrt közepeket valahol mellettük, ezeket is megkenem tojássárgájával, majd 220 fokon tíz perc alatt aranysárgára sütöm.

Közben a a rákok fejét letépem, a vízszintes felületre helyezett rákfarkak páncélját erőteljes nyomással megroppantom, ezt követően könnyen lehámozhatók. A rákfejeket és -páncélokat olívaolajon megdinsztelem, majd spiccszűrőbe öntöm és mozsártörővel kinyomkodok belőle minden nedvességet. Ez utóbbit visszaöntöm a serpenyőbe és készre dinsztelem rajta a rákfarkakat.

Tányérokra teszem a kisült tésztakosarakat, közepükbe kanalazom a spenótot, ráhelyezek két-két rákfarkat, egyet-egyet melléjük, legfelülre rakom a kiszúrt tésztakorongokat, és evvel kész. Olyan, mint a vol-au-vent, merthogy csakugyan az.