Kovász, eper és sertésanatómia a Millenárison

2013.05.29. 7:46

Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon az idén is a minőségi ételeké és italoké a főszerep, jobbnál jobb borok, mézek, sajtok, pálinkák, cukrászsütemények és egyedi ételkülönlegességek, változatos zenei és gasztroprogramok csalogatják az ország minden részéből a látogatókat május 31. és június 2. között a Millenáris Parkba. 

Fókuszban a gulyás

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy közelítse egymáshoz a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a gulyás a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában két-három különleges fogást készítenek, amellyel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Az idén viszont a szervezők arra kérték a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl készítsenek el még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják.

A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás titkos történetéről is.

Tanácsok, praktikák a legjobbaktól

Az OTP Klub Gasztroszínpadán pedig egymást követik majd a gasztrovilág szakértői, így hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal lehetünk gazdagabbak.

A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermekben edződött séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére Jókúti András, a pâté en croute testvériség lovagja lesz.

A szombati napon kerül sor a Harmadik Nyílt  Lazacbontó bajnokságra, amelyen az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazacfiléket szelniük egy norvég lazacból, minél rövidebb idő alatt.

A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep, hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake-díszítést ismerheti meg a nagyérdemű. A sütemények után villányi szőlőmagtermékek felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault & Millau-sapkás villányi Mandula étterem séfje főz valami finomat, egyben bemutatják a szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során egy-két Gere bor kóstolása sem maradhat el.

Jó borokhoz pedig sajt dukál, ezért Sándor Tamás sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében.

A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud bontani szépen és szabályosan egy fél sertést, legfeljebb kicsit lassan.

És jöjjön megint az alkohol, Van, aki keserűn szereti címmel a Boutiq'Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb keserűkről.

Az est zárásaként az idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja, vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.

Vasárnap délután hasznos tanácsokkal indul a program, hiszen Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni.

A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli, sonka- és szarvasszalámi, valamint Kékfrankos és Bikavér, csak hogy párat említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.
Az idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül a csészébe szentjánoskenyér, hogy milyen a tökéletes tejhaböntés, illetve hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával.

A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó képet magyar kézműves pékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.

A Gourmet-n a legjobb ételek és italok mellé színes programokkal is készülnek a rendezők. A Jazzy Rádió Színpadán esténként különleges fellépők gondoskodnak majd a színvonalas szórakozásról. Pénteken 20 órától a kiváló dzsesszénekesnő, Szőke Nikoletta és Quartettje, szombat este pedig a finoman füstös, bársonyos hangú énekesnő, Gereben Zita és Quartettje varázsolja majd el a közönséget. Vasárnap este Magyarország első számú swing & boogie show-zenekara, a Group 'N' Swing gondoskodik a hangulatról.

A fesztivál részletes programjáért a www.gourmetfesztival.hu oldalra érdemes ellátogatni.