A nyár legfrissítőbb zöldsége

Vágólapra másolva!
A sóska legalább olyan megosztó zöldség, mint a spenót, valaki vagy nagyon szereti, vagy utálja, nincs köztes állapot. Pedig helyesen elkészítve az egyik legjobb és legegészségesebb nyári zöld alapanyag, amit hallal, hússal, zöldségekkel fogyaszthatunk.
Vágólapra másolva!

Sóska Forrás: AFP/Hemis.fr

A sóska (Rumex acetosa) a keserűfélék családjába tartozó levélzöldség, ami erőteljesen savas, zöld, és többnyire csak főzeléknek-mártásnak ismerjük. Pedig ennél sokoldalúbb zöldség, a kesernyés rukkolához hasonlóan dobja fel a salátákat, citromos aromája miatt fűszerként is használják, de készülhet belőle leves, pite, sőt még limonádé is.

A sóska rengeteg ásványi sót, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz, a benne lévő oxálsav miatt savanyú, de ez a sav vesekő kialakulásához is vezethet. Ha sóskát készítenek, kerüljék az öntöttvas és alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

Sóskás limonádé Forrás: Táfelspicc

A sóska vagy spenót kérdés -mindkét növény általáos népszerűtlenségén túl- a spenót javára dől el: ez a népszerűtlenség feltehetőleg a sóska savasságának és a belőle készült mártás nyákosságának köszönhető, pedig a sóska frissen szedve és úgy elrágcsálva, vagy csak egyszerűen nem szétfőzve az egyik legfinomabb nyári zöldség. A sóskát készíthetik mártásnak, amelyet nem csak főtt krumplival és tojással érdemes készíteni, hanem halak mellé is. Legalább annyira variálható, mint a spenót, citromosságával pedig még különlegesebb alapanyag, akár édességekbe is felhasználható fűszer, sőt, még fagylalt is készülhet belőle.

Sóskás-szalonnás pite Forrás: Táfelspicc

A megmosott, leszárazott levelek pár napig elállnak a hűtőben, de zacskó helyett érdemes inkább tálba tenni és lefedni, úgy lassabban kezd romlani. Ha a sóskaleveleket pár csepp olajon vagy zsíron megfuttatják és forrón befőttes üvegbe töltik, úgy télen is tudnak belőle levest vagy mártást készíteni. Ha nem akarnak a dunsztolással vesződni, akkor az olajon átforrósított sóskát kihűtve zacskózzák be, és tegyék a fagyasztóba.

Sóskás receptek a Táfelspiccen: