Öt izgalmas zöldség, amiket elfelejtettünk

2013.06.28. 08:11

Zöldségek és fűszernövények terén ugyan jobb a helyzet a hazai piacokon, mint pár évvel ezelőtt, de még mindig van hova fejlődni. A Millenárison található lecsóskertben Domonyai András megmutatta, mennyi mindent lehet és érdemes termeszteni, a kerti labodától kezdve a tormalevélen keresztül a citromlevélig.

Vietnámi koriandercserjeForrás: Táfelspicc

Vietnami koriandercserje (Persicaria odorata)

Mi ez? Félméteresre is megnövő, évelő cserje, amelynek leveleit elsősorban dél-ázsiai ételekhez használják.

Mire jó? Mindenre, amire az ismertebb korianderzöld. Az íze majdnem ugyanolyan, egy nagyon pici, de érezhető citromos tónussal. A hagyományos korianderzölddel szemben ez évelő növény, és sokkal nagyobb hozama is van: több és nagyobb levelet hoz. Termeszteni is jobban megéri, ha hobbikertészek vagyunk.

Perui citromlevélForrás: Táfelspicc


Perui citromlevél / Lemon verbena (Aloysia citrodora)

Mi ez? Dél-Amerika nyugati részéről származó, akár 2-3 méteresre is megnövő évelő cserje. Hosszú levelei megtörve citromos aromát adnak.

Mire jó? Adná magát az elgondolás, hogy citromfű vagy thai citromfű helyett használjuk, és tulajdonképpen ha ezt tesszük, nem nyúlunk vele mellé. Viszont ennek a növénynek a citromos aroma mellett egészen varázslatos, fűszeres, gumicukros aromája van, úgyhogy például édességekbe téve egészen új szintre emelhetnénk vele néhány ismert receptet.

TormalevélForrás: Táfelspicc

Zsenge tormalevél (Armoracia rusticana)

Mi ez? A torma (amit télen lereszelünk a virslihez) levele. Minél zsengébb, annál finomabb.

Mire jó? A manapság sajnálatosan mellőzött, elfelejtett levél zsengén nagyszerű salátának vagy töltikének, kifejlett, méretesebb darabjait pedig például kovászolni is lehet. Íze friss, csípős, szúrós (minél öregebb a levél, annál erősebb).

Rukkola virágzikForrás: Táfelspicc

Virágzó rukola (Eruca sativa)

Mi ez? Rukola, viszont virágzás közben, úgyhogy teljesen más az íze.

Mire jó? Ha valaki nem szereti a rukolát jellegzetes, olajos íze miatt, annak muszáj lenne kipróbálnia a virágzó rukola levelét: sokkal lágyabb, kellemesebb íze van. Nem durva, mégis rukola. Szerkesztőségünk egyik tagja a kóstolásnak ebben a fázisában jött rá arra, hogy igazából semmi baja a rukolával. Ha virágzik.

 

Pak csojForrás: Táfelspicc

"Tsing" pak-choi, magyar átnevezésben reteklevél (Brassica rapa ssp pekinensis)

Mi ez? A káposztafélék családjába tartozik, angol nyelvterületen bok choyként, itthon bordás kelként vagy reteklevélként ismernek. Szemben az általunk ismert kelfélékkel, ez nem fejesedik, csak nagy, vastagszárú zöld leveleket növeszt. Eredetileg Kína déli részén volt népszerű, de mivel jól bírja a hideget, egyre több helyen termesztik északon is.

Mire jó? Általában pirítani szokták, esetleg salátába, húsok mellé fogyasztják. Mivel a többi káposztához hasonlóan nincs különösebben erős vagy karakteres íze, mindenhez érdemes kipróbálni.