Nagy nyári kávétrükk

Vágólapra másolva!
A jeges kávé nem azonos a jégkockára töltött presszókávéval, amit egy barátunk hozott Spanyolországból és úgy tűnik, itthon még nem elég közismert. Sőt, ismeretlen. 
Vágólapra másolva!
Csak közepes jégkockánk volt, minél nagyobb, annál jobb! Forrás: Táfelspicc

A jég méretének fontossága

A zúzott jéggel, sok tejjel készül jegeskávék több irányból is támadhatók, leginkább onnan, hogy felhigítják az eszpresszónkat. És hogy van bennük tej. Sokszor tejszínhab.

Az eszpresszóhívőknek ezt a problémát egy rendkívül egyszerű húzással lehet megoldani, kihagyjuk a fölösleges elemeket. De még akkor is marad egy fontos trükk, mert ha csak jéggel rázatjuk össze azt a ristrettót, vagy nem elég nagy kockákra töltik, a végeredmény felvizezett kávé lesz csupán, ami senkinek sem hiányzik.

A megoldás az, hogy minél nagyobb jégkockákra töltjük a presszót, annál nagyobb hatásfokot tudunk elérni. A jég nem olvad bele rögtön a kávéba, cserébe nagyot hűt rajta és még mutat is.

Hozzávalók:
• kisebb vizespohár
• minél nagyobb jégkockák
• 1 ristretto

Mivel ez elsősorban a tiszta presszókedvelők játéka, a tej, cukor most elmarad, a lényeg, és a cél a minél tisztább, friss kávé, ami nem tűzforró, és fogyasztása közben a szájnak ütköző jégkocka külön kellemes élményt nyújt.

Mi az a frappé?

Az ötvenes években, Görögországban feltalált ital, amely shakerben összerázott kávét és jeget takar. Vagy szétturmixolt fagyasztott gyümölcsöt, mindkét esetben ízlés szerint édesítve, ízesítve.