A háromezer apró húsfoszlányból, laboratóriumi körülmények között előállított húspogácsát egy hamburgerben fogják felszolgálni, innen ered a termék elnevezése: Frankenburger. Szép új világ köszöntött ránk. 

A húst a maastrichti egyetem professzora, Mark Post állította elő, írja a Daily Mail. 

fújForrás: AFP/Science Photo Library

"Pillanatnyilag a mezőgazdasági termelés 70%-át használjuk ki. Szükség lesz alternatívákra, különben a hús rendkívül drága luxustermék lesz" - nyilatkozta Mark Post vasárnap az Independentnek. "Az állatok nem elég hatékonyak a növényi tápanyagok fehérjévé konvertálásában" - tette hozzá. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a mesterséges hús előállítása 45%-kal kevesebb erőforrást és 99%-kal kisebb területet igényel, mint a természetes úton képződő (magyarul állattenyésztés és hizlalás).

A Peta szóvivője, Ben Williamson üdvözölte az eredményt: "Ha a mesterséges körülmények között előállított hús következtében kevesebb állat fog szenvedni, mi üdvözöljük az eljárást."

A professzor az eljárás során őssejteket szaporított, amelyek ekkor leginkább alulkészült tojásra emlékeztető szövetet képeztek. (A Mátrix-ban emlékeznek a kosztra? Brrr...) Majd ezt a trutyit egyfajta testedzéssel tette a leginkább garnélahúshoz hasonlatos állagú képletté.

A kísérlet a holland kormány támogatásával és egy névtelen adományozó segítségével zajlott. A professzor először egérburgerben gondolkozott (ismét egy kiváló filmes analógia: A pusztító műanyag barakkjában a földalatti arcok patkányburgert esznek), majd sertéshússal kísérletezett, és így jutott el a szarvasmarhaőssejtig. 

A szakemberek becslése szerint tíz év múlva találkozhatunk ezzel, vagy ehhez hasonló termékekkel az áruházak polcain.  

Mi köszönjük, inkább vegák leszünk. Vagy esszük a patkányburgert a föld alatt.