Nyolcvannyolc tonna dioxinos csirkehús az USA-ban

dioxinos csirkék chilében, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium élelmiszerbiztonságért felelős részlege (FSIS) a hétvégén jelentette be, hogy nyolcvannyolc tonna, Chiléből importált csirkehúsban találtak dioxint. A szállítmány nagy része még az importőröknél van.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Fred Tanneau

A chilei kormány a hétvégén hivatalos közleményben értesítette az Egyesült Államokat, hogy a tőlük importált, 188 522 font (kb. nyolcvannyolc tonna) csirke feltehetően dioxinnal mérgezett. A csirkéket május 29. és június 12. között dolgozták fel.

Az Egyesült Államok véletlenszerű mintavételét követően beigazolódott a gyanú, így a még importőröknél levő 57 tonna húst visszatartották. A szállítmány többi részének hollétét egyelőre nem tudják, de mivel a húsban levő dioxin mennyisége nagyon kicsi, az FSIS a figyelem felhívásán, és további szállítmányok vizsgálatán túl nem tervez komolyabb lépéseket az ügyben.

A mérgező dioxin - bár vulkanikus tevékenység során természetesen is képződik- az ipari élelmiszerfeldolgozás során keletkezhet és kerül elsősorban tejtermékekbe és húsba. Hatásairól itt olvashat bővebben.