A kaja a stokin van - gasztrolapszemle

augusztusi gasztromagazinok
Vágólapra másolva!
Értem én, hogy az ételfotózás külön műfaj és a gusztus meg a fények, de a műezüstvilla a műkopott tányérral, hanyagul összehajtott , konyhát sose látott szép textillel, a régire festett új deszkalap, agyoncsiszolva, meg a homokba rakott szószos kenyér... Na ne már. A krumplifőzeléknek nincs narancsbőre, de lássuk be, nem lesz szép. Akkor sem, ha Völgyzugolyban fotózzuk. Augusztusi gasztrolapszemle. 
Vágólapra másolva!
Forrás:Táfelspicc

Magyar Konyha
Megjelenik havonta
Kiadja a Magyar Konyha Kiadó Kft.
2013. július-agusztus
82 oldal, az összevont lapszám ára: 695 Ft

Jólesett az őrjöngő kánikulában a dupla szám, nagyon. Nagy meglepetés nem ért, főszerepben a Balaton, de nem Aranyparti zsibongás, hanem kora esti séta a Káli-medence falvaiban. Itt beszélnek a Gryllus-testvérek is lecsóról, a káptalantóti piacról, fehérboros-zöldfűszeres csirkéről, gombáról, aztán rövid, de annál tartalmasabb és érdekesebb kitérő a mandulára és máris húzhatjuk a gumicsizmát, irány a víz. Halászni. (Közben párszor visszalapozok a mandulás receptekhez, ide nekem mind! Tudták, hogy az őszibarack és a mandula rokonok?)

A Kistücsök vendéglőtől korrekt halételeket kapunk ajándékba, de az igazi visongás a Söptei családnál kezdődik: sneci! Paprikás lisztben megforgatva, salátaágyon, mekkora ötlet, úristen! Borászok és még borászok, aztán a Fekete Bárányok és az ő mangalicájuk, meg az új Szimplakert, azaz a BioBalaton Füreden. Csíki Sándornak hálás vagyok a savanyúvízről szóló cikkért, Segal Viktor a sűrítésről mond el mindent, amit tudni kell, én meg elkezdek nézelődni a kamrában, mi hiányzik a muraturához. El is feledkezem közben a retinámat kiégető „lelkes pályaelhagyó értelmiségi” megnevezésről, meg arról is, hogy cinikusan meg ne jegyezzem, boldog paraszti romantika csak azt érheti utol, aki meredeken ívelő karriert ad fel érte a fővárosban, ugye.

Mit főznék belőle? Füstöltponty-krém, Sneci paprikás lisztbe forgatva, Egres- és málnaleves, Újburgonya-krémleves sült burgonyakarikákkal, Mákos guba, ahogy mi szeretjük.

Forrás:Táfelspicc

Fahéj Magazin
Kiadja a Lumen Kiadó Kft.
2013 nyár
74 oldal, 795 Ft

Ide-oda lapozgatok, leteszem az újságot az asztalra, nem, nem én vagyok a hülye, tényleg ferde az egész lap. Aztán rádöbbenek, hogy direkt, visszalapozok, mert amíg azon gondolkodtam, a szememmel van-e valami baj, addig elfelejtettem, mi volt az újság elején.

Forrás:Táfelspicc

Erős kezdés.

Forrás:Táfelspicc

Tengerparti vacsorákat szardíniakonzervvel kezdeni is az. A magazin témája nemcsak a gasztronómia, hanem dizájn is, dekorációs ötleteket is kapunk, a kerti partit kiválóan feldobhatjuk egy műmadárkalitka belsejébe helyezett látványos hortenziával, például.

Ahogy nyár közepén semmi sem jobb ötlet, mint a mélyhűtőben tárolt holmikból kapni főzési tippeket, tényleg. Mert ilyenkor alig van valami a piacon, ugye...

De ezen nem gondolkodom túl sokáig, mert a folyóírással szedett francia ételneveket nem tudom kisilabizálni és ez eléggé frusztrál. A szendvicsek nagyon tetszenek és első olvasásra is ehető mind, sőt, ilyen céklásat csinálok is. Aszalt paradicsom tatárt is. Ehető virágot nem eszem, még egyszer végiglapozom az újságot, minden megvan benne, ami egy nyári magazint érdekessé, tartalmassá tehetne, nekem valami mégis hiányzik. Talán a karakter.

Mit főznék belőle? Mézes-diós-céklás szendvics kecskesajttal, Aszalt paradicsom tatár

Forrás:Táfelspicc

Éva Konyha
Kiadja a Marquard Media Magyarország Kft.
130 oldal, 595 Ft

Az van, hogy az Éva magazin az új Nők Lapja. Tudom, mert minden hónapban megveszem. Ha ezt az ugribugri, „felnőtt és komoly nő vagyok ám, de azért lélekben még az a vihogós kamaszlány, tudod” fílinget le tudják vetkőzni, és nem akarnak nekem mindenáron praktikákkal szolgálni, nyugdíjas koromban ezen fogok krumplit pucolni, esküszöm. Szóval, kíváncsi voltam, milyen Konyhát hoztak össze. Nyögvenyelősen indulunk, má'meg ajánlgatnak nekem mindenfélét, például tányérokat terítéshez úgy, hogy semmit nem látok belőlük, mert igen szerencsésen egy polcra tornyozva fotózták le őket. Meg séfkéseket, ezt inkább hagyjuk is.

Hogy mennyire olcsó húzás egy 2009-es pályázati anyagából 2013 nyarán válogatni és mélyhűtött spenótkrémet ajánlani nyár közepén, mikor a néni úgy vágja utánam százötvenér’ a piacon, hogy alig tudok kitérni előle, ezt döntse el a T. Olvasó.

Forrás:Táfelspicc

Kapunk Mexikót, hogyne, egy műszálas csipkefüggönybe öltözködött nő konyhájában készülnek az ételek, de a nagyobbik baj, hogy Mexikóhoz nem sok közük, egy részül teljesen ismeretlen ott, a többit hibásan írják le, sőt, a főtt édeskukoricás saláta a legócskább mexikói közhelyet futtatja, és tárgyi tévedés is akad. (a tortilla és a taco fogalmát nem ismerik) A Kimenő rovatban megkapjuk az aktuális menő helyeket: piacok, éttermek, reggelizők, kávézók. A szokásosak.

Aztán a többi, kötelező nyári recept: friss zöldségek, grillezés, saláták, könnyű és egészséges kaják. Mikor a 93. oldalon harmadszor látom meg a spenótot tojással, kiszakad belőlem egy anyázás. A következő akkor, mikor a nosztalgia jegyében egy kiló marhahúsból, némi répával, krumplival húslevest rittyentünk. Gondolom, második fogásnak szánták a harcsaraviolit, emlékszem, a papa vasárnaponként lerakta a ciroksöprűt, oszt rávágott a vintázs asztalra, amit akkor még csak kopottnak és rohadt öregnek mondtak: Asszony, nekem ma harcsaravioli legyen, mer’ meglásd, mit kapsz! Hogy mekkora kín egy anyukának a nyári szülinapi buli, biztosan meg fogom tudni pár év múlva, most akkor ezt szépen átlapozom, nehogy a türkizkék joghurtos-citromos tortától kiégjen a szemem. A kegyelemdöfést a kalocsai mintás szalaggal átkötött gubatorta adja meg. Ha lesz következő szám, keressenek már pár embert, aki tud főzni, hogy segítsen, nem szégyen az. Csalódott vagyok, elvtársak.

Forrás:Táfelspicc

Nők Lapja Konyha
Kiadja a Sanoma Média Budapest Zrt.
2013. július-agusztus
74 oldal, 325 Ft

Így teljesüljön minden kívánságom, nyígtam a tökfélékért, hát itt van, fantasztikus receptek, vigyorgok. Ha főznék lekvárt, tovább vigyorognék, mert van gyömbéres ringló- és sárgabaracklekvár meg vörösboros-balzsamos cseresznyelekvár is. De nem csinálok lekvárt, mert a tavalyi is ott porosodik, ahova elraktam. Van kacsa is, a kedvenc húsom, a recepteket újra átnézem, mert első látásra egyik sem fogott meg. És van pite is, de nem vagyok célközönség, ugye. Az egyes rovatokat megtörik a „ki a szabadba” témák: budapesti, vidéki, külföldi piacok, street food, egy kis Balatonozás és vidékezés, menjen már el valaki Pécsen az Addo-ba is, könyörgöm. Meg Vácra is, piacozni, pénteken vagy szombaton, mikor kint van a gyógynövényes-fűszeres néni is! A reggeli nagyon nehéz téma, de a buggyantott tojás parmezánnal és sonkachipsszel akkor legyen alap, ehhez képest lehet ezzel a témával próbálkozni. Megint egy jól sikerült lapszám, köszönhetően a gasztrobloggereknek, akik tényleg értik a dolgukat, gratulálok.

Forrás: Táfelspicc

Kiskegyed Konyhája
Kiadja az Axel Springer-Budapest Kiadó Kft.
2013 augusztus
Megjelenik havonta, 42 oldal 245 Ft

Ne legyen Mexikó, suttogom magam elé. Depresszív hangulatban lapozok tovább, mert a főszerkesztő levele ugyanazzal riogat, mint gyerekkoromban az idétlen felnőttek augusztus elején: na, már csak egy hónap és vége a szép életnek, kezdődik az iskola, jön az őőőősz! Önök ne tegyenek ilyet, soha. Szilvaszüret van, úgyhogy szilvás édességek, még még és még. Én mindig örülök a tésztáknak, de nem biztos, hogy negyven fokban cannellonit töltögetnék kétféle mártással. Tizenhét lecsó variáció, köztük jók és számomra nehezen felfoghatók, pudingok, amik kissé unalmasak és érthetetlen, miért kivit meg mandarint rakjak bele, mikor tombol a nyár? A kilókkal most a kismamák harcolnak, zöldséges rizottóval és almakompóttal. (Úristen, leírtam, hogy tombol a nyár!)

Mit főznék belőle? Mentás-mézes szederparfé

Forrás:Táfelspicc

Best Séf
Kiadja a Sanoma Média Budapest Zrt.
Best különszám, 58 oldal, 295 Ft

Nézd már, milyen jó ötlet, a legjobb hazai séfeket tömörítő újság, gondoltam, mikor lekaptam a benzinkút standjáról az újságot. Aztán belelapoztam, jahhogy Best magazin, különszám. Azt hiszem, ezt hívják könnyű kenyérnek: te, Józsikám, mesélj már valamit, szoktál főzni? Szokott hát, lehet mesélni cuki történetet vagy meghatót anyuról , romantikusat a Nagy Ő-ről, meg vicceset a bénázásokról. Kész a gasztro-celebmagazin. 58 sztárrecept. A többit Önökre bízom.

Forrás:Táfelspicc

Stahl Magazin
Kiadja a Kulinária Kiadó Kft.
2013 nyár
162 oldal, 895 Ft

Rögtön irigykedéssel kezdem: én is akarok kemencét! Akiknek van, elmondják, miért imádják, aztán nyári ételek, azaz hideg krémlevesek, tartalmas saláták és szendvicsek. Tudtam, tudtam, hogy a meggy és a cékla összeillik! A Stahl-teszteket szeretem, különösen a kukazacskó teszt óta, most tonhalkonzerveket kóstoltak, én megszállott EVA rajongó vagyok, és hát az Arbat a szívem csücske. Frittata minden mennyiségben, például rákkal és petrezselyemmel. Elgondolkodtató. Lángos és fagyi, nyáron alap, uhh, sóskaramell fagylalt! Nagyon tetszenek a tippek, mit vigyünk magunkkal apartmanos nyaraláshoz, én ugyanis a fél konyhát vittem, lehet, nem kéne. És úristen, milyen jó ötlet, étlapkalauz, azaz hogy mondják horvátul, hogy kérek egy csülkös pacalt túrós palacsintával meg egy laza fröccsöt? Tessék gyakorolni: yaprak domasi, yaprak sarmasi, oktapodi krasato, xifias souvlaki, drob sarma, chipirones en su tinta.

Kezdő fehérborosok ökölszabályai, limonádék és dörzsi szivacs teszt. Imádom ezt az újságot, na. Dörzsi szivacs teszt! Novellák, titkos alapanyagok, szívszerelmek, irodalom, egy kis olvasgatós henyélés, neonszínű körömlakkok és Firenze. Kell egy csíkos uzsonnástáska is! Meg egy pöttyös is.

Mit főznék belőle? Fokhagymás mángoldleves mascarponéval, Kardamomos zölddió-lekvár, Hársfaszörp

Forrás:Táfelspicc

TV Paprika Magazin
Kiadja a Reader’s Digest Kiadó Kft.
2013 augusztus
90 oldal, 595 Ft

Egyre letisztultabb az újság, egyre jobbak a receptek és egyre hülyébbek a címek. Ki nyel ma? és Lalé, lalé, céklalé. Jézus ereje. A Paprika magazinnal az a bajom, hogy a tartalom alapján nem tudom eldönteni azt, nem hogy milyen hónap, de milyen évszak van. Jó, van jeges tea meg könnyű-nyári-levesek, de az lehet júniusban is. Kovászos uborkát sem az ő receptjük alapján csinálok. Ceviche, befőzés, egreslekvár, hiába, egyedül a granitás cikkre kapom fel a fejem. Újhagymás receptek. Augusztusban. Jó, hogy nem medvehagymás macaron. Jók a fotók, persze, de olyan „csináljunk a haverokkal egy újságot, lóvé van, nyár van, lazuljunk bele” érzésem van. Kár, több alázat, kevesebb lazulás.

Forrás:Táfelspicc

Vidék Íze
A Szabad Föld színes, havi receptújsága
2013. augusztus
58 oldal, 470 Ft

Lecsós tarhonyaleves, jól van, nem hiába szeretem ezt a lapot. Nem tudom, kinek jutott eszébe előkotorni a nagyon szeretett Detre Annamáriát, de innen is sok szeretettel csókolom. A szarvasgombás receptek nem tetszenek, de a cikk tetszik róla. A nyúlfasírt annál inkább tetszik. Jók a gluténmentes sütireceptek, meg úgy általában a sütik, ebben az újságban mindig sok süti van, de kérem szépen, hol a rézbográcsban készült szívalekvár? Hol a cefrézés? Hol vannak a gombócok? Ejnye.

Forrás:Táfelspicc

Good Food
Kiadja a Ventus Commerce Kft., a Kossuht Kiadói Csoport tagja
2013. augusztus
106 oldal, 795 Ft

A Good Food olyan, mint Ördög Nóra: nem tudjuk róla elképzelni, hogy hasmenése van. Mindig jó a haja, sose pandamackós a sminkje és ceruzaszoknyában porszívózik. Sosem botlik meg, kameraközelben nem vihog, és nem mondja, hogy basszuskulcs.

A Good Foodban még a sült kóbász is jól néz ki, és ez valahol iszonyatosan idegesítő. Annyira, hogy a recept már nem is érdekel. A Cornwalli tésztatáskánál elidőzök, a receptnél annál inkább, mi az, hogy karórépa, meg hogy plusz liszt a munkafelületre? Gyúródeszka az. Egészséges vacsorák, zsírszegény receptek, itt nem Mexikó, hanem Jamaica. Mosolygós nektarin, hamvas sárgabarack. Nem, nem vagyok részeg, akkor lópikulát írnék, más szóval. Zárójelben jegyezzem meg, a Metro halas reklámja zsírul néz ki, egyébként. Víkendezünk, vendéget várunk, kár, hogy nem a receptek, hanem a képek kötik le a figyelmem,

„De miért, miért van stokin a kaja, gyere ide, a stokin van a kaja!”- nyüszít a kolléga, neki is elege van a nem természetes közegben fotózott ételekből, hát ez van, a kaja a stokin.

A modern spanyol menüre egyáltalán nem emlékszem, a fagyik szépek, azért jó dolog tökéletlennek lenni és kócosan, felpüffedt szemekkel ébredni, meg odaégetni a rántást.

Forrás:Táfelspicc