Gyümölcs helyett üdítőznek a kövér gyerekek

dimitris lois a hellenic bottle company vezetője és Orbán Viktor új gyártósort avatott a dunakeszi Coca-Cola gyárban
Vágólapra másolva!
Aggódik a Brit Szívegészségügyi Alapítvány a gyerekek jelenlegi táplálkozási szokásainak hosszú távú egészségügyi következményei miatt. A tizenhat év alattiak 80 százaléka nem fogyaszt elég gyümölcsöt, viszont majdnem a felük megiszik napi egy doboz cukros üdítőt.
Vágólapra másolva!
Dimitris Lois, a Hellenic Bottle Company (HBC) vezérigazgatója és Orbán Viktor dobozos kólával koccintanak, miután elindították a fémdobozos üdítőitalok új gyártósorát a Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti üzemében. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Túl sok cukrot és túl kevés gyümölcsöt fogyasztanak a brit gyerekek, ami a későbbiekben szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, áll abban a kutatásban, melyet a Guardian ismertetett. A Brit Szívegészségügyi Alapítvány rendszeresen vizsgálja a tizenhat év alattiak táplálkozási és sportolási szokásait, a legutóbbi, hétfőn közétett adatok semmiféle javulást nem mutatnak a megelőző kutatásokhoz képest. A gyerekek nagy része még mindig elhízott, ami a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások következménye.

A fiatalok 80 százaléka nem eszik annyi gyümölcsöt, amennyi a hivatalos ajánlásban szerepel (napi öt kis adag), viszont a lányok 39 a fiúk 43 százaléka megiszik legalább napi egy doboz cukros üdítőt. A mozgással még rosszabbul állnak: a lányok 85, míg a fiúk 73 százaléka vallotta be, hogy nem mozognak napi egy órát, negyedük pedig legalább napi hat órát ül hétvégenként. Noha az elhízási mutatók hosszú távon javuló átlagot mutatnak, az alapítvány vezető dietetikusa, Victoria Taylor hangsúlyozta, hogy még a kiegyenlítődés után is sokkal nagyobb a kövérek aránya, mint harminc évvel ezelőtt.

És az ön gyereke mit iszik?