A magyar gasztronómia bakancslistája

bakancslista gasztro
Vágólapra másolva!
A kapuzárási pánikot sokféleképpen lehet kezelni. Ha valakinek sok pénze van, akkor vegyen sportautót, de ha nincs, akkor el lehet kezdeni a gasztronómiai bakancslista kimaxolását, amihez nem kell se tücsök, se bogár, éppen elég fülétől-farkáig nemzet vagyunk mi ahhoz, hogy ezt a Szeged-Győr-Nyíregyháza háromszögben is megoldjuk akár.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt megjelent a Very Good Taste blogon egy százas lista azokról ételekről, amelyeket a halála előtt mindenkinek ki kell próbálnia. (Az oldalt azóta levették, csak a Kispadon eszpee által lefordított változatot sikerült megtalálnunk). Azon a listán felbuzdulva most összeraktunk egy magyar konyhára koncentrálót, ami ugyan nem százas, de a finnyásabbaknak így is lesz mit bepótolniuk.

Pacal Forrás: Táfelspicc

Pacal/Velős pacal

Kezdjük a megosztó ételek királyával, a szarvasmarha gyomrával, amit vagy imádnak, vagy frottírtörülközőnek csúfolnak, és meg sem hajlandóak kóstolni. Pedig aki úgy hal meg, hogy sosem evett pacalt, az egy nagyon fontos élményről mond le. És nem a barátunk.

Pacalleves

Mivel a pacal, szemben például a körömmel, egyáltalán nem sűríti be a szaftot, Erdélyben savanyú, pikáns csorba készül belőle.

Csülkös/körmös pacal

Ebben az ételben sikerül két-három olyan alapanyagot ötvözni, amelyek önmagukban elegendőek lennének, hogy néhány finnyásabb fogyasztót sírógörcsközeli állapotba tegyenek. Pedig a pacalpörkölt levével semmi jobb nem történhet a világon, mint hogy a körömből és/vagy csülökből kifövő kollagén sűrű, húzós szafttá lényegíti át.

Erdélyi agyas leves

Hagyományos erdélyi recept, disznótorok idejére. Savanyú káposzta levével, disznó agyával és húsgombóccal.

Velő Forrás: Táfelspicc

Rántott velő

Ételszagú kisvendéglők klasszikus tétele, otthon ritkábban készítik, mert kevesen tudják megfelelően lehártyázni a velőt, és rántani macerás. Pedig megéri.

Rántott borjúláb

Aki először eszi, és a láb szó miatt valami húst vár, könnyen csalódhat: ez ugyanis nem hús, hanem remegős-ragadós-kocsonyás ín és bőr, amit nagyszerűen egészít ki a ropogós bunda.

Kocsonya Forrás: Táfelspicc

Kocsonya

Már maga a műfaj is zavaró sokak számára, hát még, ha nem spórolják ki belőle azokat az alkotórészeket, amiktől a lé megkapja a tartását: a fület, orrot, körmöt és a disznófej egyéb részeit.

Véres hurka itt vajon átforgatott otelló szőlővel. Forrás: Táfelspicc

Véres hurka / májas hurka
Míg a sült kolbászt az emberek egyöntetűen szeretik, addig a májas és a véres hurka korántsem ilyen egyszerű képlet, az állaga, illetve az alapanyagok miatt sokan ódzkodnak tőle.

Hagymás vér
Disznótorosok elmaradhatatlan kelléke a frissen leölt disznó szakszerűen kicsorgatott vére azonnal megsütve sok hagymával, majd friss, fehér kenyérrel és valami házi savanyúsággal elfogyasztva. Aki szerint ez durva, annak eláruljuk, hogy az igazán nagy játékosok a frissen kicsorgatott vérből még azon melegében legurítanak egy nagyobb pohárral.

Kakasherepörkölt

A nevében minden benne van, amit tudni kell, és ami riasztó lehet, de ha valaki nem tudja, mit eszik, általában kifejezetten ízlik neki.

Malactartó

A sertés méhe, petevezetéke. Már ennyi elég kell legyen ahhoz, hogy az egészséges gasztronómiai kíváncsiságunk felébredjen, és tudjuk, hogy miért muszáj kipróbálni. Elsősorban pörköltet készítenek belőle, mi mást.

Zúzapörkölt Forrás: Táfelspicc

Zúzapörkölt

A kacsa, csirke, liba és más szárnyasok zúzógyomra minden formájában igen szórakoztató étel, nem annyira az íze, mint a ruganyos, feszes állaga miatt. Levesben csak kiegészítőként szokott megjelenni, pörköltként fogyasztva viszont minden egyes falattal élvezhetjük.

Körömpörkölt

Ez például annyira evidensen csodálatos étel, hogy nem is igazán tudjuk, mit mondjunk róla, azt leszámítva, hogy a ragadós cupákos csontokról leszopogatni a bőrös mócsingot igazi közösségi élmény, az ember ilyet csak hozzá közel állók társaságában tesz.

Szívpörkölt szívgyökérrel

A szív a zúza mellett az a belsőség, amit elsősorban izgalmas állaga miatt szeretünk. A bőséggel adagolt szívgyökér, azaz a koszorúerek, pedig új szintre emelik az egész ételt.

Marhapörkölt, flaxnival

Flaxni, azaz marhaín. Azaz mócsing. Azaz cuppogós, ragacsos, mennyei étel.

Velős szendvics Forrás: Táfelspicc

Velős pirítós

Készülhet csontvelővel vagy agyvelővel, vöröshagymával vagy anélkül, meleg előételnek vagy sörkorcsolyaként főszereplőnek.

A vese-velő nem szép, hanem finom Forrás: Táfelspicc

Vese-velő

Ez a velős pacal rokona olyan szempontból, hogy egy zsírtalan és egy zsíros alapanyag egészítik ki egymást legnagyobb megelégedésünkre.

Szalontüdő Forrás: Táfelspicc

Szalontüdő

A tüdő a másik belsőség, amit valamiért szeretünk (nem mi, hanem általában az emberek) viszolyogva félretolni. A porszáraz csirkemellen, karajon nevelkedett szájak számára ijesztő lehet a tüdő kissé szivacsos-ruganyos állaga, de ezeket a szájakat is meg kell nevelni valamivel.

Békacomb

Ahogy a magyar konyhából sikerült kigyomlálni a rengeteg halat és az egyéb folyami állatokat, az egykor népszerű békacomb is feledésbe merült, főleg, mivel kapni sem lehet már sehol. Ha valahol lehetőségünk nyílik kipróbálni, éljünk vele.

Füstölt marhanyelv

Vékonyra szeletelve kevés ennél jobb felvágott létezik, torma kell mellé, vagy jó mustár.

Haltej/halikra halászlében

Van, aki a halászlét szereti, de ha halikra/haltej kerül a tányérra, azt finnyásan félretolja. És van, aki könyörög, hogy neki jusson a legtöbb. Mondanunk sem kell, az utóbbiaknak van igazuk.

Paprikás lisztben sült ponty Forrás: Táfelspicc

Ponty

A majdnem az egész világon megvetett halfajtát hozzánk hasonlóan talán csak a kínaiak szeretik, ami újabb indok a keleti nyitás mellett. A ponty ugyanis, ha jó minőségű, tiszta vízből származik, egy remek, karakteres ízű és állagú hal.

Sült keszegek Forrás: [origo]

Sült keszeg

„Pfuj, tele van szálkával” – hangzik a megsemmisítőnek szánt kifogás a keszeggel szemben. Pedig ha jól irdalják be – így kell – akkor nincs tele szálkával, viszont nagyon finom.

Sárban sült hal Forrás: Táfelspicc

Agyagban sült keszeg

Ki ne szeretne legalább pár percre ősemberré válni, és sárral borítva a tűzben kisütni egy halat?

Tejleves

Nagyi-rovatunk egyik alaptétele az általában temérdek cukorral készített, cérnametélttel vagy eperlevéllel föladott tejleves. Sokak szerint gejl, de attól még muszáj kipróbálni. Hát egy leves, ami tulajdonképpen meleg tej!

Reggeli leves

Tömény szénhidrát- és zsírbomba, ha olyan reggelit akarunk, amivel délutánig kihúzzuk, ne keressünk tovább. A vajas-cukros szikkadt kifli- vagy zsemledarabokat a legtöbbször forró kakaóval vagy tejeskávéval leöntve fogyasztják. Az ideális tálalóedény a nagy bádogbögre.

Kapros túró édesen

Pitébe vagy palacsintába is sokkal jobb a túró kaporral, mint kapor nélkül. Ez tény. Pont. Akkor is, ha édes. Pont.

Káposztás kocka cukorral és borssal

A káposztás kocka fogyasztásának demarkációs vonala a cukorral, illetve sóval-borssal módok között húzódik. A két megoldást a hegeli szintézis jegyében ötvöző cukros-borsos változatot még a két alaptábor tagjai is gyanakodva nézik. Pedig a káposztás kocka legjobb formája ez. Szigorúan rengeteg kristálycukorral, hogy röcögjön a fog alatt.

Túrós csusza cukorral ÉS pörccel

Ugyanaz a helyzet, mint a káposztás tészta esetében. A cukros ételeket itthon valamiért szentségtörés sült szalonnával feljavítani, pedig egy próbát megér, a sült baconos vaníliafagylalt is csodálatos étel.

Disznósajt

Disznógyomorba töltött vagdalt belsőségek, a skót haggis egyik rokona. Hátránya, hogy hentesnél nehéz belőle igazán jót kapni.

Abált tokaszalonna/fejhús

Vajpuha zsír, kis hússal, sok fokhagymával és fűszerpaprikával megszórva.

Unicum Fotó: Mudra László [origo]

Unicum

A hazai likőripar nemzetközi hírű terméke, ami egy időben az egyetlen normális áron fogyasztható, minőségi tömény volt a kocsmákban. Arról az időről beszélünk, amikor a pálinkaforradalom még ott tartott, hogy boltban a barna címkés kommersz barack és a fekete címkés cseresznye volt a legkönnyebben hozzáférhető tömény. Az Unicum, a maga keserű, gyógynövényes zamatával nemcsak hogy megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben, de sokak szerint veri a Jägert, a Becherovkát is, míg az olasz gyomorkeserűket pályahosszal veri rommá, az biztos.

Magyar győzelem, jóember!

Pálpusztai Fotó: Hajdú D. András [origo]

Pálpusztai

A magyar sajtkészítés egyetlen izgalmas terméke, ez viszont annyira izgalmas, hogy sokan csak vegyvédelmi ruhában mernek nekiállni falatozni. Ha nem ízlik, a hiba bennünk van, ezt jól jegyezzük meg!

Édes paradicsomleves betűtésztával

A paradicsomlevest annyiféleképpen – tippek itt – el lehet készíteni, hogy finom legyen, nekünk a menzán az egyetlen olyan jutott, ami, hát, legalábbis véleményes. De a betűtészta miatt mindenki megeszi egyszer.

Köménymagleves

Rántott leves. A legegyszerűbb étel, ami annyira egyszerű, hogy sokan meg sem hajlandóak kóstolni.

Salátafőzelék Forrás: Táfelspicc

Salátafőzelék

Ez is régi, nagyanyáink által gyakran készített fogás, ami eléggé háttérbe szorult, pedig sokkal érdekesebb, mint a cukros-ecetes vízzel leöntött fejessaláta-saláta.

Töpörtyű

Akár libából, akár kacsából, akár disznóból készül, csodálatos étel.

Haltöpörtyű

Még csodálatosabb, szigorúan lisztbe forgatott ponty hasaaljából. Kívül ropog, belül csupa zsír és hal.

Töpörtyűs pogácsa

Pillekönnyű, ropogós, és annyira finom, hogy könnyű epegörcsig enni magunkat belőle. Sokan mégsem kóstolnák meg, mert milyen már, hogy egy süteményben töpörtyű van.

Aludttej

Kocsonyás, savanyú tej, pfuj már. Hidegen az egyik legjobb nyári étel. Hogy a két állítás közül melyik az igaz, csak akkor derül ki, ha megkóstoljuk.

Szalagos fánk Forrás: Táfelspicc


Zsírban sült fánk

Ez csak mostanra, a mindent olajban sütés korára lett érdekesség: bizony, amikor még mindent zsírban sütöttek, akkor a fánkot is zsírban sütötték. És sokkal finomabb volt, mint az olajban sütött, mert minden, amit zsírban sütnek, finomabb, mint amit olajban.

Hájas sütemény (hideg változat, meleg változat)

A hájas sütemény csodája, hogy a ledarált, nehéz disznóhájból szakértő kezek alatt olyan tészta készül, ami könnyebb és levegősebb, mint egy macaron. A másik csodája pedig a masszív, állatias ízvilág, ami miatt pedig muszáj volt fölvennünk erre a listára.

Zsíros tésztás pite

Amit a fánknál írtunk, itt is igaz.

Cukros-zsíros kenyér

Aki vidéken nőtt fel, most nyilván bólogat, bizonyos helyeken ugyanis teljesen bevett szokás volt a gyerekeknek adott zsíros kenyeret megcukrozni.

Görögdinnye fehér kenyérrel

Az édes-sós ízek elsőre talán szokatlan, de mindenképpen izgalmas kombinációjára épül ez a társítás, vannak, akik nem hajlandóak megenni máshogy a dinnyét.

Kakastaréj

A kakasherével egy kategória, de még annál is ritkább csemege, tényleg csak elvétve találkozni vele.

Csirkeláb

A tyúkhúsleves legjobb része, ha beleteszik. Olyan, mint a sertésköröm, csak piciben: bőr, porcogó, kis kollagén. Csontokat szopogatni, összeveszni azon, hogy ki kapja, ér!

Tüdőleves (selymes, ecetes)

A másnapos gyomor egyik barátja ez a savanyú leves, citrommal, babérral. Mennyei.

Resztelt máj

A máj egyik tökéletes manifesztációja, kár, hogy mindenki a menzás, kőkeményre szárított változatot ismeri, pedig borjúból, éppen rozéra összerázva, mindent visz.

Jakab Csabáné ellenőr a kész Túró Rudikból vett mérési mintát tart a kezében a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében Forrás: MTI/Balázs Attila

Túró Rudi

A legtöbb külföldi utálja, amikor először kóstolja, aztán később is gyűlölik, hacsak nem oroszok, mert ez az édes túró téma csak ezen a vidéken jellemző, hiszen eleve tőlük loptuk.