Sült patkány csak négyéves kor felett jár

Vágólapra másolva!
Van, ahol a répa lelke szent, van, ahol a salátát szállta meg a gonosz, és akad, ahol a harcsa tisztátalan. Vallási tabukosztokat gyűjtöttünk. 
Vágólapra másolva!

Sajnált már valaha hagymát? Esetleg hitte róla, hogy dühösebb lesz attól, ha megeszi? És mi a helyzet a babbal? Sohasem érezte egy jó bableves után hogy hiányzik egy darab a lelkéből? Van, aki így tett volna. Fura ételtabukat gyűjtöttünk.

Forrás: AFP/Boris Horvat

Tabu ételek a világ minden pontján léteznek. A tiltás eredhet egészségügyi megfontolásokból, kulturális hagyományokból, de a tilalmaknak leggyakrabban mégis vallási, spirituális alapja van. A vallási tabuételek közül sok közismert, jól tudjuk például, hogy a hinduk nem esznek marhát, vagy az iszlám tiltja a disznóhús fogyasztását. De a nyilvánvaló hiedelmeken túl számos meghökkentőt is találunk szerte a világban. Ezek közül szedtük össze a legérdekesebbeket.

Forrás: Táfelspicc

Védd a gyökeret!

A dzsainizmus a buddhizmusnál valamivel régebbi indiai vallás, aminek körülbelül 5 millió híve él a világban, főként Indiában. A dzsainisták hisznek abban, hogy minden élőlénynek lelke van, és ezekről a lelkekről gondoskodni kell, óvni kell őket, amibe a felfalásuk nyilván nem fér bele. A dzsianisták tehát nemcsak vegetáriánusok, de olyan növényt sem esznek, amit fogyasztás előtt meg kell ölni. Répa, krumpli, hagyma kilőve. A hagyma egyébként a hinduk egy részénél is tabu. Hisznek ugyanis abban, hogy a hagymafogyasztás ártó szenvedélyeket korbácsol, például dühöt vagy szexuális vágyat gerjeszt.

Forrás: Táfelspicc

A saláta gonosz. Vagy a káposzta. Meg a bab.

A főleg Irak területén élő, körülbelül 700 ezer főt számláló jezídi vallás az ősi mezopotámiai, a régi iráni (zoroasztrizmus), a keresztény és az iszlám tanok keverékéből áll. Szokásaikról keveset tudni, a zárt közösség ugyanis féltékenyen őrzi szertartásait és templomait. Azt viszont sejtjük, hogy nem esznek salátát. Állítólag azért, mert egy 13. században meggyilkolt jezídita szent holttestét a felbőszült tömeg salátával dobálta meg, a zöldségbe tehát beleköltözött a gonosz.

Egy néhány éve készült BBC riport szerint azonban ez a sejtés rossz, és a hithű jezíditák csak a káposztától tartózkodnak, attól is azért, mert gázokat okoz. A gázképződést okozó növények tabuja egyébként korábbi vallásokban is felbukkant, a Pitagorasz alapította testvériség tagjai például nem ehettek babot. A filozófus ugyanis feltételezte, hogy a lélek egyfajta szél, és az elmélet szerint a babfogyasztás a lélek egy részének elvesztését vonhatta maga után. Pitagorasz állítólag annyira komolyan vette a babtabut, hogy inkább verette volna halálra magát, minthogy átsétáljon egy babföldön.

Forrás: AFP/SPL

A hal márpedig büdös

Kelet-Afrika számos törzsénél minősül tiltott ételnek a hal, így Etiópia, Eritrea, Kenya és Tanzánia bizonyos területein is. Szomáliában pedig sokan annyira undorodnak a vízilényektől, hogy házasodni sem hajlandóak halevő törzsek tagjaival. Bár az biztos, hogy a haltabu az ősi hitvilágban gyökerezik, pontos eredete nem tiszta, és ahány törzs, annyi magyarázat létezik. A legegyszerűbb az, hogy a halak büdösek.

A zsidó vallásban szintén felbukkan a haltabu, ami leginkább az angolnát és a harcsaféléket érinti. Hogy miért? Mert az egyiknek nem látszódnak, a másiknak egyáltalán nincsenek pikkelyei. Mózes harmadik könyve pedig kimondja (11:10-13): "a vízben élő állatok közül ezeket ehetitek. Azokat, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van, s vízben, tengerben vagy folyóban élnek, mind megehetitek. De amelyeknek a tengerben és a folyóban nincs uszonyuk és pikkelyük, az ilyen állatokat és élőlényeket, amelyek ott élnek, tartsátok tisztátalannak. Tekintsétek őket tisztátalannak, ne egyétek a húsukat és utáljátok a hullájukat."

Forrás: AFP/Photononstop

A tea is bűnös élvezet

A Hetednapi Adventista Egyház hívei azon túl, hogy az Ószövetség ételtabuit tiszteletben tartják, még számos italt is hozzácsaptak a tiltólistához. Pedig az így is elég hosszú. Például olyan lények szerepelnek rajta, mint a teve, a szirti borz, a nyúl, a varjú, a strucc, a pelikán, a denevér, a vakond vagy a gekkó. Az adventisták szerint azonban a tisztasághoz a bort, a kávét és még a teát is ki kell iktatni az étrendből.

Ahol csak az öregé az elefánt

A Malájziában élő Organ Asli törzs szerint az elfogyasztott állatok képesek megszállni az emberek lelkét, és minél nagyobb egy állat, annál erősebb a lélekbitorló képessége is. Ebből adódóan minél fiatalabb valaki, annál kisebb állatokat szabad csak fogyasztania. A négyéves kor alatti gyerekek hallal, békával, kisebb madarakkal, csigákkal táplálkozhatnak, de ahogy cseperednek juthat a tányérra patkány és egér is. Húsz év felett már elég erős az ember az apróbb majmok, a denevér, a macska, a szarvas, a teknős vagy akár a maláj medve húsának fogyasztásához, később pedig a kígyók és akár az elefánt is bekerülhet a vacsoramenübe.