Egy szupernövényt is tönkre lehet tenni

Vágólapra másolva!
A homoktövis az egyik legszuperebb superfood, eszement C-vitamin-, flavonoid és ásványianyag-tartalma miatt kezd divatba jönni itthon is, de a bolti levek nagy részének sajnos csupán gasztronómiai értéke van, bár az sem elhanyagolható. 
Vágólapra másolva!

A C-vitamin-nagyhatalom

Bagi László táplálkozásterapeuta a munkája során találkozott a homoktövissel, bár ő ezt nem akarta. Amerikában tanult módszere nem alkalmaz szintetikus vitamint vagy ásványi anyagot, ezt természetes forrásokból viteti be pácienseivel. Amerikában a természetes C-vitamin-pótlást - a terápia elsősorban búzafűre épít, de C-vitamin pont nincs benne elég - avokádóval oldják meg, mert az egy olyan gyümölcs, amely nem savasít - a magas C-vitamin-tartalom jellemzően savasító hatással párosul -, C-vitamin-tartalma mégis magas. Hazánkban azonban nem áll rendelkezésre megfelelő minőségben, mert csak kezelt vagy túl drága avokádót lehet kapni. Bagi ráadásul úgy gondolja, egy adott élőhely terményei jobban szolgálják a helyben élő pácienseket, jobban illenek a terápiába.

A homoktövist egyenként, kézzel szedik Forrás: Táfelspicc

Így jött a homoktövis, ami hazánkban őshonos, bár elsősorban a tajgák jellegzetes növénye. Gyönyörű biokertjében pár száz tövet tart, amelyeket most szüretelnek. A narancs bogyók szuperségét többek között B1-, B2-, B6-vitamin-,ómega-7-, flavonoid- (azaz P-vitamin, erős antioxidáns és rákmegelőző hatású vegyületek) cink-, kalcium- és vastartalmuk biztosítja, de C-vitaminban a legerősebbek.

"10 dkg termésben 5000 mg C-vitamin van, ez az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmú növénnyé teszi, de nem mindegy, milyen fajta homoktövis bogyójáról beszélünk. Egy homoktövisfaj (Hippophae rhamnoides) létezik, de ennek már vannak különböző nemesített fajtái, pont mint több más flavonoidtartalmú növénynek - bodza, som, szeder - is. Ez az 5000 mg-os érték egy nemesített német fajtára igaz, az eredeti, orosz eredetű tövek esetében ez 800 mg körül van. Ezért sem mindegy, milyen tövet vásárol valaki akár magának, akár nagyüzemi termesztésre. Arról nem is beszélve, hogy ezt a különbséget a késztermékeken nem tüntetik fel" - mondja Bagi.

Két sor négy-öt éves homoktövis Forrás: Táfelspicc

A C-vitamin és a hőkezelés

A másik - és nagyobb - gond a hő, ami, ahogy még az ovisok is fújják, nem kompatibilis a C-vitaminnal, ami 40 fok körül már károsodik. Ezt sok gyümölcslébe hőkezelés után visszapótolják, úgy lesznek multivitaminosak, nem maguktól.

Kötelező a hőkezelés?

Magyarországon a gyümölcsleveket a Magyar Élelmiszerkönyv gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló 1-3-2001/112 számú speciális előírása szabályozza, ami nem írja elő a kötelező hőkezelést. Az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendelet pedig külön pontban foglalkozik a „nem pasztőrözött gyümölcs- és zöldséglevek”-kel.
A hőkezelés tehát nem előírás, de a hazai gyakorlatban igen elterjedt. Az ipari eljárás aszeptikus technológiával történik, a teljes csíramentességet úgy érik el, hogy a terméket hőcserélőn vezetik át a töltés előtt, így az élő mikroorganizmusok elpusztulnak - tudtuk meg a Nébihtől. 

"Az üzletekben forgalomba kerülő homoktövisleveket a tartósítás miatt sokszor hőkezelik. Kipróbáltuk, a magas C-vitamin-tartalom miatt a kezeletlen homoktövislé is eláll 2 hétig, ami hosszabb idő, mint sok más zöldség- vagy gyümölcslé esetében, de tovább ez se bírja. Mivel szeptemberben leszedjük, egyetlen lehetőség van a téli fogyasztásra, és az a bogyó fagyasztása, mert a fagyasztott és kiengedett bogyóból úgy 5-10%-os vitaminveszteséggel lehet levet készíteni" - tette hozzá.

A tájékozódás egyszerű, a rövid, pár hetes szavatosságú levek valószínűleg nem hőkezeltek. A másik, amit érdemes megfigyelni, hogy mennyi szárazanyag van a lében. Ez a termés magas olajtartalma miatt - amelyet ráadásul az értékes homoktövisolajért sokszor kinyernek belőle - mindig elválik a víztől, és kiül a tetejére. Ez minél több, annál értékesebb a levünk, annál több benne a kakaó, pontosabban a homoktövis. Ha csak 10-20% anyag lebeg benne, az egy hígított lé, természetesen az is fogyasztható, de ennek az árban tükröződnie kell. A pontos gyümölcstartalmat a címkén fel kell tüntetni, de a termék elnevezéséből is ki lehet következtetni.

Lé, nektár, velő a Magyar Élelmiszerkönyvben

3.1.1 Gyümölcslé
Olyan nem erjesztett, de erjeszthető termékek, amelyeket egészséges, megfelelően érett, friss vagy hűtéssel tartósított, egy- vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színük, illatuk, ízük van. Ugyanaz a gyümölcslé visszanyerhető olyan gyümölcsből, amelyből feldolgozása során elkülönítették aromáját, velőjét és rostját.
A gyümölcslé előállítható koncentrátumból, sűrítményből is úgy, hogy a gyümölcslé besűrítése során kivont vízmennyiséget, valamint a gyártási folyamatban a léből elveszett, azonos típusú aromát, és – ha szükséges – velőt és rostot visszapótolják.
A gyümölcslevek dúsíthatóak vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ízkorrekcióra, a savas íz szabályozására, illetve édesítésre maximált mennyiségben cukor adható a termékhez, a körte vagy a szőlőlé kivételével.
3.1.2 Sűrített gyümölcslé
A sűrített gyümölcslé az eredeti gyümölcslé természetes víztartalmának részleges eltávolításával készül.
3.1.3 Gyümölcsvelő (gyümölcspüré)
Az egész vagy a hámozott gyümölcs ehető részének áttörésével (lé elválasztása nélkül) készül, rostos anyag.
4. Gyümölcsnektár
a) Olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet víz és cukor és/vagy méz hozzáadásával, az 1., 2. és 3. pontban meghatározott termékekből, gyümölcspüréből vagy e termékek keverékéből nyernek, és emellett megfelelnek ezen előírás E részének.
A cukor és/vagy méz hozzáadása a végtermék teljes tömegének 20%-áig engedélyezett. A cukor hozzáadása nélkül gyártott vagy kis energiaértékű gyümölcsnektárok esetében a cukor részben vagy teljes egészében helyettesíthető édesítőszerekkel az MÉ 1-2-94/35 „Az élelmiszerekben használható édesítőszerek” előírásnak megfelelően.
Homoktövislé, a képen szépen látszik, ahogy a sűrűje elválik a víztől Forrás: Táfelspicc

C-vitamin-pótlásnál még arra érdemes figyelni, hogy ne egyszerre hajtsuk le a napi léadagunkat, hanem fokozatosan, kisebb adagokban.

A levele is szuper

A homoktövisnek nem csak a termése, a levele is értékes. Gasztronómiai szempontból nem különösebben (elrágtunk párat), cserébe májvédő és gyulladáscsökkentő hatású,fehérje-, E-vitamin-, béta-karotin és ásványianyag-tartalma is magas.

Aki nem rágcsálná, készíthet belőle teát.

Homoktövis a bokron, amelynek a levele is értékes Forrás: Táfelspicc

C-vitamin-termesztés otthon

Bagi László régebben fengsujkerteket épített, és abból a szemszögből nem értette lelkesedésünket a tüskés bokrok iránt, de ha másnak is tetszene a növény: nem lesz nehéz dolga, és a három-négy éves cserjék már szép termést hoznak.

"Sokan összekeverik a tűztövissel, de annak mérgező a bogyója. Ez főleg azért gond, mert kertészetben is adtak már egyiket a másik helyett. A másik fontos dolog, hogy öt-hat nőnemű növényre kell egy hímivarú, különben nem lesz termés. Sokszor ezt sem veszik figyelembe az értékesítésben."

Bár a neve alapján sokan azt gondolják, hogy szárazságtűrő, ez nem igaz, a locsolást meghálálja, akkor sokkal többet terem. Nincsenek kártevői, így a biotermesztés viszonylag könnyen megvalósítható.

Az ott középen egy hímnemű homoktövis Forrás: Táfelspicc

Otthoni felhasználásáról másik cikkünkben olvashat.