Ha nagyon magyar, már nagyon finom is?

hungarikum, Barna Sándor főzőmester a főzőüst fényében átnéz egy pohár pálinkán az Érpatak melletti Zsindelyes-tanyán, a Zsindelyes Pálinkafőzdében
Vágólapra másolva!
Magyar termék, kiváló magyar élelmiszer, hungarikum, Aranyszalag és eredetvédelem. És ez még nem minden. Nem győzzük kapkodni a fejünket, annyi a Tényleg Különleges Magyar Élelmiszer. De mit jelentenek ezek a fogalmak és védjegyek, és milyen termékeket jelölnek? Piros-fehér-zöld élelmiszer-határozó. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy

Védjegytulajdonos: Vidékfejlesztési Minisztérium

Milyen termékek kapják?

A KME weboldalán megtalálja a teljes listát. Közöttük hiába vannak ott a hiperekben is elérhető Kapos ternero szuper birkahúsai, vagy a Zsindelyes pálinkák, ha ugyanarra a szintre emelik az adalékanyagokkal, ízfokozókkal, színezékekkel kezelt termékeket, amelyek még a köznyelv szerint sem meríthetnék ki a kiváló fogalmát (füstízű sajt, adalékanyagokkal előállított, kommersz, esetileg gyorsérlelt húsipari termékek hosszú sora, színezékkel teli ételízesítő, finomított olaj, ciklamátos édesítőszer stb.). Ahogy azt sem hisszük, hogy bármilyen kényelmi készétel, gyorsfagyasztott halászlé, krokett, gombóc és torta (!) olyan termék, amire büszkének kellene lenni.

Miért?

A védjegy oldala szerint:

  • Kiemeli, és a többi terméktől hangsúlyosan megkülönbözteti azokat a termékeket, amelyek a magas minőségi követelményeknek eleget tesznek.
  • Tájékoztatja és egyúttal védi a fogyasztót: a KMÉ mint kiemelt minőséget tanúsító, megkülönböztető minősítő jel tájékoztatást ad a vevőnek a vásárlási döntésnél arról, hogy a termék ellenőrzötten kiváló minőségű, megbízható, és hogy ezért nemcsak a gyártó, hanem a tanúsító szerv is felelősséget vállal.
  • Ösztönzőleg hat a minőség fejlesztésére. A védjegy használata nyújtotta piaci előnyök ösztönzik a gyártókat a tudatos minőségpolitikára, a minőség folyamatos kontrollálására és fejlesztésére.
  • Hozzájárul az általános fogyasztási kultúra fejlesztéséhez. Egy megkülönböztető termékminősítő jellel tudatosan növelhető a vevők igényszintje a termékekkel szemben, s ez erősíti a vállalatok piaci orientációját és a vevőcentrikus vállalati magatartás irányába hat.
Forrás: Táfelspicc

Magyar termék védjegy

Védjegytulajdonos: "Magyar Termék" Tájékoztatási, Minőség-ellenőrző Nonprofit Kft.

Milyen termékek kapják?

A Magyar Termék weboldalán megtalálható a teljes lista. Mivel az elsődleges szempont az eredet, a lista is ennek megfelelően alakul. A védjegy nemcsak élelmiszerekre, hanem 45 áruosztályra érvényes.

Miért?

Legfőbb törekvése, hogy a magyar lakosság lehető legszélesebb körét megszólítva ösztönözze a magyar termékek választását, közvetlenül segítve a hazai gyártókat és kistermelőket, hosszú távon pedig a magyar gazdaság fejlődését.

A védjegyet használni kívánó minden vállalatnak és terméknek független minősítési eljáráson kell átesnie, amely garantálja, hogy a jelölést csak olyan termék, szolgáltatás viselhesse, amely alkalmas a fogyasztói bizalom erősítésére, megtartására. A kezdeményezés az alapítók szándékának megfelelően alulról induló, politikamentes és szektorsemleges - írják weboldalukon.

És akkor tisztázzuk a védjegy mögött álló fogalmakat is: a Magyar termék 100 százalékban magyar alapanyagból, Magyarországon készült. A Hazai termék, amely ugyanolyan grafikájú logóval - persze, persze, a zöld-fehér kéz inverzével, de ezt kevés fogyasztó vágja le, sőt talán csak a grafikusok fele - fut, több mint 50 százalékban magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Enyhén megtévesztő a helyzet.

Forrás: Táfelspicc

Magyar Termék Nagydíj védjegy

A kiírók tanácsa a linken. Jogosult: Széman György, Kiss Károlyné

Milyen termékek viselik?

A teljes listát itt tekinthetik meg. A 2012-es élelmiszer-ipari győzteseket teszteltük. Adalékanyagokkal felütött áruk, kommersz húsipari termékek és fagyasztott kényelmi termékek is viselik.

Miért?

Célja a kiváló minőségű magyar termékek és szolgáltatások elismerése és díjazása, a minőségtudatos szemlélet elősegítése - áll a weboldalukon.

Forrás: Táfelspicc

Premium hungaricum védjegy

Védjegytulajdonos: Premium Hungaricum Egyesület

Milyen termékek viselik?

A teljes listát itt találja. Kommersz, adalékanyagokkal teli termékek nincsenek közöttük.

Miért?

Egyesületünk 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja és segítse a Kárpát-medence mindazon kis- és középméretű élelmiszer-ipari és kapcsolódó vállalkozásait, melyek a magyar gasztronómiai-kulturális hagyományban gyökerezve egyedülálló minőséget állítanak elő.

Kiemelt céljaink: egy folyamatosan bővülő Premium hungaricum termékcsalád kialakítása, mely a maga teljességében mutatja be hagyományainkat és értékeinket az igényes hazai és nemzetközi közönség számára; olyan egységes magyar kulturális és gasztronómiai hagyomány bemutatása, melynek éppúgy része a tokaji aszú, mint az erdei szederből készített házi lekvár; az egészséges életmód támogatása olyan termékek előtérbe helyezésével, melyek természetes alapanyagokból és környezetbarát technológiával készülnek - áll weboldalukon.

Forrás: Táfelspicc

Aranyszalag minőségi tanúsítvány

Kik hozták létre?

Magyar Gasztronómiai Egyesület

Milyen termékek viselik? A díjat 2013-ban alapították, idei jelöltjei:

  • a Zselicvad prémium jelzésű vadhúsai
  • a bajai Tetrabbit szabadtartású nyulai
  • a kisvárdai MasterGood szabadtartású csirkéje, amelyet egy tesztben mi is próbáltunk már
  • Rózsavölgyi csokoládé (Venezuela Carenero)
  • a parajdi bányasó
  • a Kiss család bezdáni paprikája
  • a Brunner méhészet mézei
  • Balla Enikő és Molnár János kecskesajtjai

Miért?

A díj megalapításakor olyan nemzetközi példák lebegtek az egyesület tagjainak szeme előtt, mint az óriási nemzetközi presztízst jelentő francia Label Rouge vagy a kisebb léptékű, de hasonlóan szigorú minőségi követelményeket támasztó Feinheimisch. Az egyesülethez csatlakozók mindegyike elkötelezi magát egy meghatározott minőség mellett, az éttermek pedig vállalják, hogy legalább hatvan százalékban regionális alapanyagot használnak.

"Nekünk nem elég az - és ez sajnos élő, virulens hagyomány -, ha gyenge ipari termékekre, pulykavirslire, ömlesztett sajtra, gyorsfagyasztott tárgyakra, előre felvágott zöldségekre ráragasztják, hogy kiváló magyar termék. Mint ahogy az sem elég, hogy egy termék magyar. Nekünk valóban kiváló magyar termékekre van alapvető és égető szükségünk. Ezzel szeretnénk tőlünk telhetően támogatni mindazokat, akik ma bele mernek fogni minőségi termékek előállításába" - mondta az Aranyszalag sajtótájékoztatóján Molnár B. Tamás, az MGE alapítója, a Gault & Millau étteremkalauz hazai kiadásának főszerkesztője.

A minőségi tanúsítvány rendszeréről itt tudhat meg többet.

Forrás: Táfelspicc

Minőségi magyar sertéshús védjegy

Védjegytulajdonos: Vidékfejlesztési Minisztérium

Kik viselik a védjegyet?

A weboldalon a védjegyet viselő sertéstenyésztők és feldolgozók teljes listája elérhető.

Miért?

A Magyarországon kereskedelmi forgalomban lévő minőségi magyar sertéshús megkülönböztetése a piaci termékkínálatban. A sertéstenyésztők és sertéshústermelők ösztönzése a minőségfejlesztésre. Az élelmiszer-kereskedők tájékoztatásának segítése a minőségi magyar sertéshúsok kiválasztásában. A fogyasztói döntések befolyásolása a biztonságos magyar sertéshús vásárlására. A sertéshúst előállítók piacra jutásának segítése.

Forrás: Táfelspicc

Földrajzi árujelző oltalom (eredetvédelem)

Az EU minőségpolitikai rendszere hazai termékekre adaptálva

Minősített élelmiszer-ipari termékeink:

PGI/Oltalom alatt álló földrajzi jelző (olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyek szorosan kapcsolódnak egy bizonyos földrajzi területhez; az előállítás, feldolgozás vagy elkészítés legalább egy szakasza a szóban forgó meghatározott területen történik)

  • Magyar szürkemarha-hús
  • Gönci kajszibarack
  • Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász
  • Gyulai kolbász/Gyulai páros kolbász
  • Budapesti téliszalámi

PDO/Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyek előállítását, feldolgozását és elkészítését egy meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával végzik)

  • Szegedi szalámi/Szegedi téliszalámi
  • Makói vöröshagyma/Makói hagyma
  • Hajdúsági torma
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény/Szegedi paprika

TSG/Hagyományos különleges termék (az élelmiszerek összetételének vagy előállítási módjának hagyományos jellegét emeli ki)

  • Tepertős pogácsa
  • Szentesi paprika
  • Rögös túró

Hungarikum

"A hungarikumok csak Magyarországra jellemző, különleges, egyedi minőségű magyar termékek, vagy csak Magyarországon megtalálható, egyedülálló természeti vagy kulturális értékek. A hétköznapi értelemben vett hungarikumok általában olyan magyar előállítású élelmiszer-ipari és egyéb termékek, melyek különlegesek, kiváló minőségűek, híresek, és kifejezetten Magyarországhoz kapcsolódnak" - szól a törvény.

A fogalom nem csak élelmiszer-ipari termékekre vonatkozhat, leírásukat a Magyar Élelmiszerkönyv rögzíti mint "kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező élelmiszer". A tanúsítási rendelet itt található. A termékek listáját pedig itt találja az Élelmiszerkönyvben. Tejföl, gomolya, pálpusztai, körözött, barchesz, vajas foszlós kalács, szaloncukor és több tucat hasonló termék készítésének rögzített leírása.

A 2012-ben elfogadott törvény előtt szabadon használható fogalom volt. Az elbírálási rendszer felépítéséről egy korábbi interjúnkban olvashat. Akit különösen érdekel a téma, ebben a tanulmányban még több információt talál.