Áfacsökkentés a zöldségesnél is?

Répa, piac, zöldségek
Vágólapra másolva!
A húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazatban is fontosnak tartja az áfacsökkentést a FruitVeB (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Vágólapra másolva!

A két szervezet hétfőn juttatta el közösen megfogalmazott álláspontját az MTI-hez.

Forrás: AFP

Ebben leszögezik: támogatják az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentését. Véleményük szerint azonban különösen fontos, hogy az áfamérséklés a zöldség-gyümölcs ágazatban is megtörténjen, mivel jelenleg itt a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalék a feketegazdaság aránya, ami a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 55-60 milliárd forint áfakiesést jelent a költségvetésnek. A számítások szerint ez több mint a hús-, a baromfi- és a tejágazatok áfakiesése együttvéve.

A FruitVeB és a NAK véleménye szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatás-bővítési tervei a mostani 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatók.

Az áfacsökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint versenytársai. A modellszámítások alapján az áfacsökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek mérséklődését. Az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében - a többi adónemből és a járulékokból befolyó növekvő bevétellel együtt - a jelenleginél jóval nagyobb bevétele származna a költségvetésnek, hangsúlyozta közös állásfoglalásában a FruitVeB és az agrárkamara.

A húságazat áfacsökkentéséről itt olvashatja cikkünket.