A cukor a ciginél is rosszabb

Vágólapra másolva!
A dohányhoz és az alkoholhoz hasonlóan szigorú szabályozást szeretne egy holland egészségügyi szakértő a cukorra vonatkozóan, ami szerinte ugyanolyan drog, mint a drogok.
Vágólapra másolva!

Hollandiában az elmúlt húsz évben megkétszereződött a kórosan elhízott felnőttek száma, amiért egyesek a korlátlan cukorfogyasztást okolják. Paul van der Velpen, az Amsterdami Közegészségügyi Hivatal vezetője szerint ez korántsem csak az emberek hibája: a cukor olyan addiktív, mint más, szigorúan szabályozott szerek, például a cigaretta vagy az alkohol.

Forrás: AFP/Axel Heimken

Paul van der Velpen szerint a cukor nem egyszerűen veszélyes: korunk legveszélyesebb kábítószere, ami ráadásul mindenhol és könnyen beszerezhető. Van der Velpen üdvösnek tartaná, ha a cukorra extra adót vetne ki a holland kormány, illetve törvényileg korlátozná, hogy feldolgozott élelmiszerhez mennyi cukrot lehet adni.

"Akárcsak a dohány és az alkohol, a cukor tulajdonképpen drog, és a kormányzatnak igenis fontos szerepe lenne a szigorúbb szabályozásban. A cukorfogyasztást nemkívánatossá kellene tenni, és ugyanúgy figyelmeztetni a veszélyekre, mint a cigaretta esetében."