Élet a csilis csokin túl

Csípős desszert panna cotta csatni
Vágólapra másolva!
Elég az arányokat kell eltalálni egy csilis édességhez, és máris különleges élményt tapasztalhatunk meg. Mert a csili nem csak a pacalba, vagy a lecsóba való.
Vágólapra másolva!

Az édességek területén is konzervatívak a fogyasztók, nem ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy amit lezárásképpen eszünk az esetleg sós, zöldséges, sőt, csíp is, hanem egyszerűen csak édes. A csípős desszertek elsőre úgy tűnik, feszegetik határainkat, pedig ebben az esetben egy kellemes, bizsergető csípősségre kell gondolni, nem arra, ami elnyomja a desszert ízét, amitől vörös fejjel hörgünk egy pohár hideg tejért.

Csilis, mangócsatnis panna cotta Forrás: Táfelspicc

Az egyik legelterjedtebb csípős édesség a csili és csokoládé kombinációja, ami már régen egy erős klisé, mégis kikerülhetetlen. A csokoládé mindenkinek otthonos, befogadható ízvilág, az édességek netovábbja, így egy-egy fűszerrel vagy akár zöldséggel kiegészítve is népszerű - nem beszélve arról, hogy rengeteg ízzel jó páros, másrészt csilivel együtt fogyasztva kész endorfinpokol, amelyet már sok fogyasztó ismer és elfogad. A csípős édességeknek viszont itt nincs vége.

Csilis-csokis mogyoróvajas sütemény Forrás: Táfelspicc

A legegyszerűbb

Talán a legcélszerűbb egy crumble-lal kezdeni, ami gyors, egyszerű és szilvaszezonban még zseniális is, mert talán a szilvacrumble a legjobb mind közül.

Csilis-szilvás crumble Forrás: Táfelspicc

A crumble elészítéséhez itt talál részletes útmutatót, ha csilizni kívánja, elég a szilvába forgatni egy egészen kevés cayenne-borsot -annyit, mintha sózná-, az pont ad neki egy kis bukét.

A csilik íze

Ha a tolakodó paprikaíztől tartanak, nem kell, mivel senki sem Erős Pistát akar kanalazni a madártejre: a különböző csiliknek az ízt nem képviselő kapszaicintartalmon túl lehet barackos (habanero) citrusos (lemon drop, teknőskarom), tehát kifejezetten gyümölcsös aromája, ennek megfelelően lehetnek desszertek kiegészítői. A csili éppen ezért illik málnához, mangóhoz, barackhoz, citrusfélékhez (főleg lime-hoz), zöldségek közül pedig az édes sütőtökkel alkot nagyon jó párost.

Ecetes chipotle, szerelmünk Forrás: Táfelspicc

A füstölt jalapeno paprika, vagyis a chipotle eszméletlenül összetett ízével szintén jól megy a gyümölcsökhöz, és a csokoládéhoz is. A chipotléről itt olvashat, desszertekbe az itthon is kapható chipotle in adobo terméket érdemes felhasználni.

Chipotlés sajttorta szőlővel Forrás: Táfelspicc

A cayenne bors (amely egy csilipaprika őrölt formája) például rettentő karakteres, viszont jó arányban felhasználva szintén kiváló kiegészítője lehet mogyorós, csokoládés, körtés - tehát őszi, téli desszerteknek.

Csilis-gyümölcsös pite Forrás: Táfelspicc

Míg a csili frissességet ad, addig a különböző borsfajták frissen őrölve a gyümölcsös és a földes ízek között mozognak. A hosszúbors vagy a szecsuáni bors fagylaltban, habban, krémekben is jól működik fűszerként, csakúgy, mint a gyömbér, amelyből ha túl sokat használunk, csípős szappanná változtat bármit, ezért itt is fontos a mértékletesség. Az olaszok egyik karácsonyi édessége, a panforte is a rengeteg borsnak és gyömbérnek köszönheti csípősségét, de a borsokat szezonban érdemes kipróbálni friss eperre vagy málnára őrölve.

A következő oldalon csípős, a képeken is látható desszertek receptjeit találják.