Kezdődik a D-vitamin paráztatás

kacsák és libák, kacsa, liba, máj
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint. - közölte a Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja az idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.


Egy kis májgombócleves Fotó: Mudra László - Origo

Az eredményeket szombaton bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.


A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.

Az ajánlást februárban emelték meg, ha pedig természetes D-vitamin forrást keres, egyen májat, elsősorban halmájat, ezek olaját, tojást és jó minőségű tejtermékeket.