Vaj és liszt nélkül is van desszert

laktóz és gluténmentes alapanyagok
Vágólapra másolva!
Sütemény vaj és cukor nélkül? Olyan tészta, amiben nincsen liszt? Akinek sosem kellett a laktóz-, a kazein- vagy a gluténhasználatra odafigyelnie, annak szinte elképzelhetetlen tejtermék, cukor és liszt nélkül süteményt készíteni. A saját konvencióink rabjai vagyunk, gondolkodás helyett a szokásos süteményeket próbáljuk elkészíteni rosszul, pedig, ha belátjuk, hogy nem ez a helyes út, akkor nincs megállás a mentes édességek terén.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy neki tudjunk kezdeni egy mindentől mentes édességnek, először az alapanyagokat érdemes összeszedni, amelyekkel dolgozhatunk. Vaj, tej, tejszín, tejföl, semmiféle búzaliszt vagy lisztszármazék nem jöhet számításba. A következő receptek természetesen készülhetnek tejtermékekkel és búzaliszttel is, de minek: ezek a mentes receptek nem kényszermegoldások, hanem így tökéletesek.

Kókuszos-csokis sütemény Forrás: Táfelspicc

Zsiradék

A vaj pótlása a legegyszerűbb, ehhez kell a legkevesebb nyitottság, innen csak nehezebb lesz (mondjuk mi ezt úgy, hogy imádjuk a vajat), hiszen rengeteg olyan növényi olaj és zsiradék kapható, aminek jó íze van - tehát nem margarin -, és nem csak a zsírosságot biztosítja, hanem az íze is hozzáadott értéket képvisel.

Ha a recept engedi, az olívaolaj az egyik legjobb választás. Nem kell, hogy extra szűz legyen, mivel annak intenzív íze könnyen elnyomja és keserűvé teszi a többi alapanyagot. Csokoládéhoz, mandulához és ánizshoz tökéletesen illik.

Annyira csokis brownie, hogy vaj helyett kakaóvajat raktunk bele. Istencsászárság Forrás: Táfelspicc

Ritkábban találkozunk a konyhában a kókuszzsírral, pedig hasznos pajtás. A kókuszolajat vagy kókuszzsírt a kókuszpálma szárított belsejéből, a koprából állítják elő sajtolással. Fehér színű, többnyire semleges ízű és illatú, szobahőmérsékleten olvad. A kókuszolaj 92%-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll, transzzsírsavat nem tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben étolaj helyett használják főzésre és sütésre, és mivel tényleg semleges karakterű, nem lesz kókuszízű az étel, amit kókuszolajban készítenek. Mivel hidegen szilárd halmazállapotú, a kókuszzsírt pont úgy lehet használni, akár a vajat, és természetesen nem csak édességekhez.

Másik, a konyhában kevésbé ismert zsiradék a kakaóvaj, viszont a kozmetikai iparban és a csokoládékészítésben van nagy szerepe. Szagtalan, törtfehér színű, íze enyhén a kakaóra hasonlít, leginkább a cukrászatban, édességiparban használják, de állítólag csodás steaket is lehet sütni rajta. Az enyhe kakaóíz miatt csokoládés desszertekhez és édességekhez javasoljuk, de persze kísérletezni mindig kell. Patikában - tényleg ott! - könnyen hozzájuthatunk porított formában, de az interneten pasztillás verziót is rendelhetnek.

Citromos-mákolajos-mandulalisztes. Eszelősen finom, mellesleg Forrás: Táfelspicc

Folyadék

A sütemények, édességek nagyon nagy százaléka (a vajon túl) valamilyen tejtermékkel készül, a receptjük tejet, tejszínt, tejfölt ír elő, amelyek persze finomak és kaphatóak laktózmentes formában, de a kazeinérzékenyeknek ez nem segítség. A növényi tejeket otthon is elkészíthetjük: a kókusz-, a rizs-, a mandula- és a zabtej egyszerűek, és rengeteg receptben kiváltják az állati tejtermékeket. A tejszínt nehéz utánozni, főleg, ha nem akarunk növényi tejszínborzalmakat vásárolni, a kókuszkrém (ne cukrozottat vegyenek, van natúr is) viszont a zsírtartalma miatt remekül használható, és finom is. Habot mondjuk nem tudnak belőle verni.

Kókuszos mandulapuding Forrás: Táfelspicc

Szárazanyag

Aki sosem használt gluténmentes lisztet, annak szinte elképzelhetetlen az élet búzaliszt nélkül. Hozzá vagyunk szokva, hogy minden kenyér, sütemény, péksütemény alapja, ugyanakkor egy kis utánajárás és kreativitás után már nem is tűnik olyan megoldhatatlannak.

Kesudiós bonbon Forrás: Táfelspicc

Egy korábbi cikkben összegyűjtöttük a legtöbbet használt gluténmentes lisztféléket, amelyek közül kedvencünk a mandulaliszt (főleg süteményekhez jó), de a köles-, a hajdina-, a rizsliszt és a tápióka is elérhető bioboltokban, és tökéletesen jók süteménykészítéshez. A felhasználásukról bővebben itt olvashat. Mi süteményekhez a mandulalisztet támogatjuk, egyszerűen zseniálisan finom.

Mentes, de imádni való receptjeinket a következő oldalon olvashatja.