A bor színe, valamint a pohár alakja és mérete is befolyásolja, hogy ki mennyit iszik. A fehérborból több kerül a poharakba, mint a vörösből - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Az Iowai Állami Egyetem kutatói azt kérték a felmérés résztvevőitől, töltsenek magunknak egy normális adag italt. Amikor a résztvevők átlátszó üvegpohárba öntöttek fehérbort, kilenc százalékkal több italt ítéltek normálisnak, mint amikor a pohárétól erősen elütő színű vörösborral kínálták őket.

Széles pohárba akaratlanul is 11,9 százalékkal többet töltöttek, mint a szabványos borospohárba - ismertette a The Daily Telegraph brit napilap a Substance Use & Misuse című szaklapban megjelent tanulmányt.

Ez mindenképpen kevés bor.Fotó: Hajdú D. András [origo]

 

Az sem mindegy, hogy asztalon áll-e a pohár, vagy kézben tartja azt a fogyasztó, utóbbi esetben ugyanis 12,2 százalékkal többet töltöttek maguknak a tesztelők. Doug Walker, a kutatás vezetője elmondta, nem lehet tökéletesen megbízni abban, ha valaki a magának kitöltött adagok számával mondja el, mennyit ivott. A kutatás résztvevőitől azt kérték, hogy mindig ugyanannyit öntsenek magunknak, de ők egyszerűen nem vették észre, ha több került a poharukba.