Amiből kenyeret lehet készíteni, abból pálinkát is

whisky, A skót Whyte and Mackay whisky gyár termékei.
Vágólapra másolva!
Valamilyen csíráztatott gabonából, jó minőségű vízzel készített, két-három lepárláson áteresztett, legalább 40 fokos szeszesital, amit a palackozásig tölgyfahordóban érlelnek. Ez a whisky, aminek legalább akkora kultusza van, mint a bornak - és a whisky legalább olyan sokféle is.
Vágólapra másolva!

Whiskey vagy Whisky

Földrajzi elhelyezkedésben a négy legismertebb whiskygyártó Skócia, Kanada, Írország, az Egyesült Államok és Kanada. Az első két helyen Whiskyt, a második két helyen Whiskeyt gyártanak, ráadásul az amerikaiak a sajátjukat bourbonnek nevezik (erről később). Skóciában általában csíráztatott árpamaláta, írországban árpa, Amerikában kukorica, Kanadában pedig rozs a fő alapanyag.

A skót Whyte and Mackay whisky gyár termékei. Forrás: AFP/Carl De Souza

Blended, Bourbon, Single malt

A whiskypiac legnagyobb szegmense a blended whsikyké. Ez a legkommerszebb vonal, de Szatmári Katalin, a Whiskyshop és Whiskynet elindítója fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a kommersz itt egyáltalán nem vonatkozik a minőségre. A blended whiskyk között is vannak exkluzív minőségűek.

„A blended whisky annyit jelent, hogy általában a kötelező három éves hordós érlelést követően a whiskyket összeházasítják egymással. Azért általában, mert akadnak természetesen kivételek, ahol 12, vagy akár 15 éves whiskyket kevernek össze.” – mondja. A Johnnie Walker (ami egy blended scotch, azaz skót whisky) piros-fekete-zöld-arany címkés kiadásai például ezt hivatottak jelezni. A piros címkés 35-féle maláta és gabona whisky, a fekete 40-féle 12-éves whisky, a zöld már kizárólag tizenötéves malátawhiskyk keveréke, míg az arany címkés 15-éves single maltok keveréke.

A blended whiskyknél kizárólag az életkort kell figyelembe venni, azt is csak akkor, ha az üvegen valaki fel szeretné tüntetni: 12 éves whiskyhez tilos 11 éveset használni. Ezen túl más megkötés nincs, különböző lepárlókból, különböző gabonákból készített whiskyk mehetnek egy palackba.

A blended whiskykkel szemben a „single malt” whiskyk kizárólag malátából készülnek, semmilyen más gabona nem kerülhet bele. Az elnevezés single része azt jelenti, hogy a az adott palackban egészen biztosan csak egy lepárló whiskyje van, a malt pedig azt jelenti, hogy kizárólag csíráztatott árpamalátát használnak az ital készítéséhez. A single maltok jelentik a whiskybuzulás legtökéletesebb terepét, nem véletlen, hogy az igazi rajongók ezeket tartják a legtöbbre (Skóciában 2000-fajta whisky készül, ezek jelentős része single malt – a hazai whiskyclub például csak az általuk kóstolt italokból is igen tekintélyes listát tud összeállítani). A főzdék és lepárlók igen széles palettája foglalkozik single malttal.

Független palackozók

A skót whisky kapcsán meg kell említeni még egy érdekes jelenséget, ami a független palackozók intézménye. A legritkább, gyűjtők és ínyencek által legkeresettebb, mindig limitált különlegességeket a piacra dobó palackozók olyan, rendkívül magas tudású szakemberek, akik saját lepárlóval nem mindig rendelkeznek, viszont a legtöbb lepárlóval kapcsolatban állnak, járják a vidéket, és kiválogatják az általuk nagyon jónak ítélt hordókat. Ezeket aztán az általuk legjobbnak ítélt érési időpontban, saját márkanév alatt palackozzák. Mivel egy adott sorozat viszonylag kis tételszámú, és mindig limitált, hiszen a legjobb esetben is pár hordónyi whiskyről van szó, ezek a palackok igazi ritkaságok (az esetek nagy részében pár száz palack). Ilyen ismertebb független palackozó a Caddenhed, a Dewar Rattray, vagy Douglas Laing.

A single malt mellett megkülönböztetnek még single grain whiskyket, ezek közös jellemzője, hogy nem malátából, hanem más gabonából, például rozsból, kukoricából vagy búzából készül. Általában más whiskykkel való keveréshez szokták használni. Jelenleg Skóciában hét lepárlóban készítenek Grain Whiskyt (Cameron Bridge, North British Dist., Invergordon, Strathclyde, Girvan, Loch llomond, Starlaw).

Az Egyesült Államok whiskeygyártása a kukorica felől közelíti meg az italt. Az országban gyártott whiskey legnagyobbrészt bourbon, amihez az kell, hogy a felhasznált gabona nagy része (minimum 51%) kukorica legyen. A bourbont lepárlás után általában legalább két évig tölgyfahordóban érlelik, melyet előzőleg kiégettek – bár az Egyesült Államokban törvény ezt nem szabályozza. Ha a Bourbont Tennessee-ben készítik, és lepárlás után aktív szénen átszűrik, akkor Tennessee whiskyt kapunk.

Itthon a piac kicsi, de lelkes

A hazai whiskykultúra igazán a kétezres évek második felében lendült fel, amikor elindult itthon az első komolyabb webshop. A boltot indító házaspárnak leginkább a szűk vásárlóerő jelentett problémát. Ahogy Szatmári Katalin fogalmazott, nem az volt a probléma, hogy a fogyasztók ne lettek volna nyitottak az újdonságra, inkább az, hogy nem mindig engedhették meg maguknak. A whiskybarátok érdeklődésén és fogékonyságán ők is meglepődtek először, hiszen a hazai fogyasztók minden szempontból elég konzervatívnak számítanak,

A whisky kicsinek mondható hazai elterjedése a szűkös anyagi keretek mellett a pálinka egyeduralmával is magyarázható. A whisky és a hozzá hasonló érlelt szeszekre meg kellett tanítani a hazai közönséget.

„Bár nagyon sokmindent hamar elfogadtak és megkedveltek, a 60-65%-os, ún. Cask Strength whiskyket még mindig csak nagyon kevesen keresik. Hozzászoktak ahhoz, hogy egy tömény általában 40% körüli, pedig a whiskyk ott kezdődnek.”