Megjelent az idei Gault & Millau, Encsen van az év étterme

Vágólapra másolva!
Az encsi Anyukám mondta kapta meg az idei Gault & Millaut kalauz Év étterme díját. A három legmagasabb, tizenhetes pontszámot, valamint három-három szakácssapkát az Onyx, a Costes és a Zóna kapta.
Vágólapra másolva!
Ételek az encsi Anyukám mondta étteremben Forrás: Origo

Minden eddiginél több a jó étterem, és külön öröm, hogy a minőségi vendéglátás nem áll meg a főváros határainál, hanem kis falvakban, stratégiai fontosságú borvidékeken is érezhetően megindult valami - mondta Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a Gault & Millau étteremkalauz főszerkesztője a csütörtök délután a Gerbeaud Házban tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen, amely a 2014-es étteremkalauz bemutatását kötötte össze az idei aranyszalag minőségtanúsítvány átadásával, Molnár B. elmondta, amikor 2007-ben a Magyar Kulináris Chartában a vendéglátás és a hazai gasztrokultúra megújítását sürgették, olyan folyamatok indultak be, melyeknek eredményei most láthatók igazán: minden eddiginél több jó éttermet találtak a kalauz tesztelői, és harmincnál is több szakácssapkás éttermünk van, ami igazán reményt keltő.

Az említett örömteli folyamatokat felismerve a kalauz az idén több olyan különdíjat is kiadott, amit eddig nem. A Rév csárda például megkapta az év kulináris kitüntetettje címet, mert a kalauz szerint egy olyan hagyományos magyar fogást, mint a halászlé, tökéletesítettek és mentettek meg a középszerűségtől. Az év kisvendéglője a hévízi Öreg Harang vendéglő lett, akik egy klasszikus vendéglátási formát, az itthon szintén lejáratott kisvendéglőt űzik magas fokon. A hazai streetfoodmozgalom győztese pedig a Mozsár utcai Funky Pho lett.

Az év borászata a tokaji Kikelet pince, az év konyhafőnöke Wolf András és Fekete Antonio, a Salon éttterem séfjei.

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítvány kitüntetettjei:

Tetrabbit - szabadtartású "relax" nyúl
Zselicvad - prémiumjellegű extra vadhús
Mastergood - szabadon tartott tanyasi csirke
Brunner méhészet - galagonyaméz
Molnár János kecskesajtjai
Parajdi étkezési só
Rózsavölgyi csokoládé
Kiss család bezdáni fűszerpaprikája
Tarpa kft. Szatmári szilvalekvárja