Ehető hajas baba a konyhában

zsidócseresznye
Vágólapra másolva!
A földi, hólyag- vagy zsidócseresznye furcsa, élénk színű, csodaszép és finom gyümölcs, viszont ritkán kerül az asztalra feldolgozatlan állapotban, ha egyáltalán találkozunk vele. Hipermarketekben, jobb zöldségeseknél és delikátüzletekben is kapható, ezért megmutatjuk, mihez kezdjenek vele. 
Vágólapra másolva!

A földicseresznye a burgonyafélék családjába tartozó, kisméretű cserje gyümölcse, amely az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partvidékein őshonos, ott természetes sövényeket, sarjerdőt alkotva. Kisebb cseresznye méretű sárga bogyója van, ami körül jellegzetesen barna, hártyás lampion van.

A héja feszes, roppanós, belül lágy, tele apró, ehető magvakkal. Egyszerre fanyar, egyszerre édes, ami kis kesernyésségbe hajlik. Ízében a paradicsomra (hiszen rokona is), narancshéjra, ananászra, kicsit fügére, szamócára hasonlít. Béta-karotinban, B3- és C-vitaminban, vasban és foszforban gazdag gyümölcs.

Földi- vagy zsidócseresznye Forrás: Táfelspicc

Van, amelyik mérgező

Fontos tudni, hogy a földicseresznyének több mérgező rokona van (ilyen a piros lampionvirág, amely nálunk is őshonos), így ha vadon találkoznak hasonló külsejű terméssel, inkább ne kóstolják meg. Éretlenül az ehető fajok is mérgezőek, ezért meg kell várni, amíg a gyümölcs magától a földre pottyan (innen a név is), ekkor már fogyasztható. Nagyobb hipermarketekben kis kosarakban árulják, de delikben is megtalálható.

Földicseresznye finn laposkenyérben Forrás: Táfelspicc

Felhasználása

Önmagában, a lampionból kiszabadítva nagy mennyiséget lehet belőle elmajszolni, de ennél sokkal érdekesebb gyümölcs, érdemes kísérletezni vele.

Ha rajtahagyják a hártyát, óvatosan szétválasztják és finoman összecsavarják, helyes kis tortadísz lesz belőle, amit akár csokoládéba is márthatnak, de ételekbe is remekül keverhető.

Földicseresznyés spenótpesztó Forrás: Táfelspicc

Miután leszedtük a hártyáját (ami egy laza csavarással lejön) a földicseresznyét sós és édes ételekhez is adhatják. Hazánkban általában kis kiszerelésben, drágán kapható, így elsősorban kiegészítőként ajánlunk hozzá recepteket.

Mivel egyszerre gyümölcsös és paradicsomos, nagyon jól illik halakhoz, sült húsokhoz, bazsalikomhoz, korianderhez, salátákhoz, friss és érlelt sajtokhoz. Édesen torták, piték tölteléke lehet, nyáron keverhetik fagylalthoz, de a fanyarságát ellensúlyozhatják mascarponéval vagy a mérhetetlenül egyszerű angol krémmel, a foollal.

Ilyen az egyszerű földicseresznyés fool Forrás: Táfelspicc

A fool, vagy foule egy hagyományos angol édesség, és tejszínbe forgatott, durván összetört friss gyümölcsöt jelent. Elsősorban egresből készül, de minden savanykás-fanyar gyümölccsel finom. Nem egy agysebészet, igen, mi is látjuk.

Receptjeinket a hajtás után találják.