A legnagyobb téli klasszikus

2013.11.03. 08:53

Vége a tavaszi-nyári terménybőségnek, kezdődik az egész évben jól tárolható zöldségek és a belőlük készíthető ételek ideje. Közöttük is az egyik csúcs, a kelkáposztafőzelék sült oldalassal, amelyek úgy összenőttek, ahogy szinte semmi más. 

A két alapanyagot a köménymag hozza össze, amely mindkettővel tökéletes. Alábbi recept nagyon friss, lisztmentes változata a főzeléknek, mert a nehéz, zsíros oldalashoz csak így tudjuk elképzelni. Berántva, puhára főzve nem. 

A kelkáposztafőzelék sült oldalassal szép is. Gyönyörű.Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

  • 1/2 kg mangalicaoldalas 1 bordánként felszeletelve 
  • 1 kg kelkáposzta féltenyérnyi darabokra vágva
  • 1 teáskanál durvára tört köménymag
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • olívaolaj

A húst megsózom, borsozom, pár csepp olajon (az oldalukra fektetve) betolom a 220 fokos sütőbe. Amikor pirulni kezd, mérsékelem a hőfokot 110-re és hagyom sülni. A káposzta alá egy lábosba kevés olajat öntök és alacsony lángon felrakom fonnyasztani. Néha megrázom, megkeverem. Amikor megadja magát, ropogósból kicsit testetlenebb lesz (kb. 10 perc) megszórom a szárazon átpirított köménnyel, felöntöm a tejszínnel, pár percig forralom. Kiveszem a felét, durván átturmixolom. Újra összeöntöm és a puhára sült oldalassal tálalom.