A svédasztal tényleg svéd

svédasztal, A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a Marché International étteremlánccal együttműködve megnyitotta az M1-es autópálya mellett az első két közösen üzemeltett autópálya-pihenőhelyét Mosonmagyaróvárnál.
Vágólapra másolva!
A francia saláta, az orosz krémtorta vagy a milánói makaróni és a bolognai spagetti alapján a svédasztal kifejezést is gondolhatnánk valami totális tévedésnek, ahol egy vicces kedvű nyelvújító az Ikeával hoz össze egy étkeztetési formát. Szerencsére nem így van, a smörgåsbord ennél kifinomultabb.
Vágólapra másolva!

Mi az a smörgåsbord?

A smörgåsbord svéd kifejezés, amely a Skandináv országokban az ünnepi étkezések jellemző formája: hideg és meleg ételek felsorakoztatása egy nagyobb asztalon, amelyről mindenki szabadon tehet bármit a tányérjára. A smörgåsbord alapvetően a szendvics és az asztal szavakból áll össze. A különböző országokban használt kifejezések a smörgåsbordra legtöbbször hideg asztalt vagy büfét jelentenek, rajtunk kívül a litvánok nevezik még ezt az étkeztetési formát svédasztalak.

Forrás: MTI/Győri Károly

Lehet reggeli, ebéd vagy vacsora, leginkább éttermekben, szállodákban és hajókon találkozunk vele, ahol embertömegeket kell lehetőleg kulturáltan megetetni. Ebben az esetben kézenfekvő választás a svédasztal - mindenki vesz magának, annyit, amennyi jól esik, a személyzetnek csak az edényeket, melegentartókat kell feltölteni. Persze otthon is összeállíthatjuk a saját svédasztalunkat saját fogásokkal, ami lehet könnyed vagy formális jellegű, de mindenképpen közelebb áll a smörgåsbord eredeti jelentéséhez.

A smörgåsbord története

A smörgåsbord valószínűleg a 16. század környékéről származik a svéd arisztokrácia lakomáiról. Ezeken felállítottak egy asztalt, a brännvinsbordot, amelyen a házigazda italokat, jellemzően égetett szeszeket és kis falatkákat (általában kenyér, vaj, sajt, hering) szolgált fel. Később az előételek száma egyre nőtt, így azok átkerültek a vacsoraasztalra, sőt, vacsorává váltak, az előételeknek külön dedikált asztal pedig lassan eltűnt a vacsorákról.

A smörgåsbord eleinte csak előételként működött, ezeket a hideg és meleg fogásokat vacsora előtt 3-4 órával kezdték felszolgálni. Az 1912-es stockholmi olimpián az éttermek átálltak arra a gyakorlatra, hogy a smörgåsbord ne csak előételeket, hanem főételeket szolgáljon fel. Világszerte akkor vált ismertté, amikor 1939-ben a New York-i világkiállításon a svéd pavilon éttermében forgó svédasztalok voltak, ekkor hagyták el (persze a svédek nem) az eredeti kifejezés svéd betűit. A smorgasbord egy fajtája a julbord, amely a svéd karácsonyi vacsorát jelenti.

A lazac és a belőle készült gravlax tipikus smorgasbord fogás. Forrás: Táfelspicc

Etikett a svédasztalnál

A svédasztalt illem szerint az óramutató járásával megegyező irányban járjuk körbe egy kiinduló pontról, amelyet az ott tornyosuló tányérokról lehet felismerni: fogunk egy tányért és elindulunk a szimpatikus ételek felé. Mindenből csak keveset szabad a tányérra tenni, mivel a tányérról lefolyó felhalmozott ételkupac kifejezetten illetlenségnek számít. Éttermekben minden fogáshoz más-más tányér jár, amelyeket elég az asztalon hagyni. Ne essenek abba a hibába, hogy mindenféle fogásokat összekevernek, hideget meleggel, halat hússal, mivel egy jó svédasztalos étkezésnél is megvan az ételek sorrendje.