Nem minden vizsgált termék volt laktózmentes

Külföldre vonul a magyar tej, tejgazdaság, tehenészet, tejtermelés
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által ellenőrzött, laktózmentesként árusított termékek többsége megfelelt a követelményeknek, de két esetben a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiségű laktózt mértek; itt bírságot szabott ki a gyártókra a hatóság.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint élelmiszer- és vegyipari laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukortartalom-vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccinopor és vajas keksz is.

Ebben még van laktóz Forrás: MTI/Rosta Tibor

A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, két terméknél viszont a laktóztartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.


Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a "laktózmentes" jelzést – állapítja meg az NFH. 


A jogsértések egy "különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra" (laktózintoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktózintoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.


A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.
 A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből.

A laktózintoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondaniuk ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyet a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.