Meddig ehető egy étel?

hűtőszekrény, illusztráció
Kevesebbet is bírnak, többet is nyitogatjuk a kánikulában
Vágólapra másolva!
Utáljuk kidobni az ételt. Nemcsak dühítő és környezetszennyező, de drága is. Ráadásul maradékot csipegetni mindig jó móka, de ha nem akarunk másnap kellemetlenül émelyegni, akkor érdemes betartani néhány élelmiszer-biztonsági előírást. 
Vágólapra másolva!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI ) tájékoztatója szerint az ételmérgezés vagy ételfertőzés jellemző tünetei: "Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, gyakran hőemelkedés, láz. A tünetek a fogyasztást követő 2 órától 2-3 napig terjedő időszakban jelentkeznek. Tudni kell, hogy egészséges felnőtt többnyire tünetek nélkül, vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészeli át a megbetegedést, csecsemők, kisgyerekek, várandós édesanyák, idősek vagy beteg emberek esetében azonban súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása."

Tehát a romlott ételtől nem kell feltétlenül percenként a vécére rohangálni vagy hányóvödörbe kapaszkodva kószálni a lakásban, nem.

Sokszor rá sem jövünk, hogy a kellemetlen közérzetért vagy a hőemelkedésért a pulton felejtett zúzapörkölt a felelős. Különösen azért nem, mert a fertőzött étel gyakran sem látványban, sem szagban, sem ízben nem különbözik a frisstől.

Az OÉTI szerint Magyarországon évente több mint kétezren betegszenek meg ennivalótól, és ez csak a regisztrált, szakemberhez fordulók száma, az étel okozta megbetegedések a valóságban ennél sokkal több embert érinthetnek. A felmérések szerint a megbetegedések nagy része, körülbelül 80 százaléka a háztartásokban következik be, méghozzá azért, mert nem bánunk elég körültekintően az étellel.

Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Meddig biztonságos?

A Lifehacker készített egy remek kis táblázatot arról, hogy egy adott étel mennyi ideig marad friss a pulton, a hűtőben vagy a mélyhűtőben. Bogarássza bátran (a hajtás után találja, vagy a linken), és lepődjön meg. Persze nem azon, hogy a pulton felejtett saláta egy nap után fonnyadni kezd, vagy hogy a tej a vásárlás után azonnali hűtést igényel, ezeket nyilván ön is tudta. Az érdekes az, hogy a készételek hűtés nélkül maximum két órán át maradnak biztonságosak. Ezt az ajánlást pedig nem egy túlóvatoskodó tisztaságmániás tette, ebben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA), az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) és a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is egyetért vele.

Az elővigyázatosság oka pedig az, hogy vannak baktériumállományok, melyek akár 20 percenként megduplázódnak. Persze tudjuk, ön simán megeszi az éjszakára a konyhapulton felejtett pizzát, és semmi baja sem lesz tőle. Jó magának. Nyilván erős az immunrendszere, fel se tűnik egy futó gyengeség, vagy egyszerűen mázlista. De nem biztos, hogy mindig ilyen jól jár majd.

Gyomorkímélő ökölszabályok

Az EUFIC lakossági tájékoztatóban hívja fel a figyelmet arra, hogy mindig tiszta eszközökkel és tiszta kézzel nyúljunk az ételhez. A húsból már tálaláskor távolítsuk el a csontokat, és így is pakoljuk el a hűtőbe (ezt például rántott csirkecombbal nem praktikus megoldani, de az úgyis csak frissen jó.) A vacsora maradékát mindig tegyük tiszta, új tárolóedénybe (ne azt a lábost használjuk, amiben főztük), lehetőleg kis adagokban, körülbelül 5 centi mély edényekbe, hogy minél gyorsabban kihűljön az étel. Felesleges egyébként megvárni, hogy szobahőmérsékleten kihűljön a koszt, a modern hűtőknek már nem lesz bajuk, de arra nem árt figyelni, hogy a langyos étel körül lehetőleg ne legyen más a hűtőben. A kész ételeket az EUFIC szerint érdemes két napon belül elfogyasztani. Ezt azért akad, aki engedékenyebben kezeli, erre született a 2:4 szabály, azaz a hűtsd le két órán belül, és edd meg négy napon belül.

A Nébih szerint az is fontos, hogy a hűtőnk megfelelő hőmérsékletű legyen. A húsoknak és a tejnek a 0–5 °C alatti hőmérséklet az ideális, míg a zöldségek, gyümölcsök számára a 6–10 °C is megfelel. Ez azért fontos, mert a legtöbb mikroba 5–45 °C között boldog, és a legjobban 30 °C körüli hőmérsékleten szaporodik. Az előkészítésnél, pakolásnál mindig ügyeljünk arra, hogy a nyers ételek ne érintkezzenek a késztermékkel, így ezeket érdemes a hűtőben külön és mindig becsomagolva tárolni. Ha maradékot vacsorázunk, célszerű alaposan felmelegíteni. És bármilyen vonzó a maradékból új fogást alkotni, azaz friss élelmiszerrel keverni, mégsem túl bölcs dolog, hacsak legalább az újrahasznosított részt nem forrósítjuk fel alaposan.

Ezért illik izzóra hevíteni a hortobágyi húsos palacsintát, ha már megúszni nem lehet.