Sorozatunkat a legalapvetőbb péksüteményekkel, a zsemlével és a kiflivel folytatjuk. Mármint foszlós, igazi vajaskiflivel és ropogós héjú vizes zsemlével. Ha kipróbálják, menőbbek lesznek a pékeknél.

Jó kiflit és zsemlét boltban találni nemhogy nem egyszerű, szinte tökéletesen lehetetlen, majdnem olyan nehéz, mintha jó kenyeret keresnénk. A pékségekben egy fokkal jobb a helyzet, jó esetben nem ropogós héjú, felfújt belsejű, másnapra Spongya Bob rosszabb napjaira emlékeztető terméket, hanem élvezhető, tartalmas zsemlét vagy kiflit találunk. Már ha találunk, de inkább nem. És ha megkóstolják ezeket, rájönnek, hogy nem találnak.

Házi kifli és zsemleForrás: Táfelspicc

Szabályozás

A vizeszsemle és a tejeskifli leírása sajnos semmilyen újdonságot nem tartalmaz, már meglepődni sincs energiánk azon, hogy egy alapvetően vízből, kovászból, lisztből, zsiradékból és tejből álló pékterméknek miért kell lisztjavítót vagy adalékanyagokat tartalmaznia – előírás szerint ezek is a gyártáshoz felhasználható anyagok között vannak.

Az alak, a héj, a bélzet, az íz és a szag is a minőségi követelmények érzékszervi jellemzői közt van. A legkritikusabb szerintünk a bélzet, amely egyik boltban vásárolt terméknél (sem kiflinél, sem zsemlénél) sem volt ütötte meg a szintet: ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat, és mondjuk egyáltalán létezzen, ne levegő legyen a helyén.

A vajaskifli külön kategória, ennek a készítése és elnevezése is sokkal kötöttebb:

“A vajaskifli az esetleg felhasznált emulgeátor zsiradékkomponensén kívül csak tiszta vajból származó vajzsírt tartalmazhat. Vajra utaló íz-, ízfokozó, aroma- és adalékanyagok használata tilos.”

Valamint: “A 'vajaskifli' kifejezést más sütőipari termék megnevezésére még szóösszetételekben vagy elválasztva sem szabad használni.”

Súly

A termékek súlya is meghatározott a Magyar Élelmiszerkönyvben, így a 30 darab termék mérésével megállapított átlagtömeg az előállítás napján vizeszsemlénél 52–56 g, tejeskiflinél 42-46 g, vajaskiflinél pedig 32-36 g között kell lennie.

Így készül otthon

Az első lépés a kovászkészítés. Mi most nem vártuk ki, amíg összeszedi a saját kis mikroorganizmusait, a gyorsabb, de nem kevésbé hatásos utat választottuk, amelyet legalább egy éjszakával a kenyérsütés előtt kell elkezdeni nevelgetni. Innentől kezdve, ha rendesen etetjük-itatjuk, hűtőben tartjuk, akár évekig nevelhetjük és süthetünk belőle.

Fontos a liszt sikértartalma is (ettől lesz rugalmas a tésztánk), ezért BL–80 vagy BL–112-es fehér vagy félfehér búzakenyérlisztből érdemes készíteni. A sima finomlisztnek alacsony a sikértartalma, ezért más liszttel vagy sikérrel dúsítva használják. Mi kenyérliszt helyett rétes- és finomliszt keverékét használtuk, az eredmény tökéletes lett. A lisztekről, sikértartalomról bővebben itt olvashat.

Ilyen az igazi zsemleForrás: Táfelspicc

Házi vizeszsemle 

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 2,5 óra
Alapanyagok:

 • 20 dkg rétesliszt
 • 20 dkg finomliszt
 • 2,5 dl meleg víz
 • 4 ek kovász
 • 10 g friss élesztő
 • 1 tk cukor
 • 2 tk só
 • 1,5 ek olaj vagy nagyon puha vaj

Mindent egy tálba (vagy kenyérsütő gépbe) mérek, a legvégén a sót, és lágy, egyenletes tésztát dagasztok belőle. Puhának, hólyagosnak kell lennie. Amikor kész, a biztonság kedvéért kóstolják meg, elég sós-e, ha kell, pótolják. Meleg helyen hagyom kelni, félidőben kicsit átgyúrom.

Amikor a duplájára kelt, kigyúrom belőle a levegőt, és felosztom a tésztát: lemérem az egészet, és annyi részre osztom, ahány zsemlét szeretnék.

KigömbölyítemForrás: Táfelspicc
És tepsire helyezem őket. Letakarva, meleg helyen újra a duplájára kelesztem őketForrás: Táfelspicc

A sütő aljára egy nagy tálca vizet teszek, a zsemléknek ugyanis forró gőzös levegő kell. Sütés előtt megkenek minden bucit vízzel, a sütőpapírra is kenek vizet. 180–190 fokon 20–25 perc alatt sülnek át, közben néha még egy kis vizet spriccelek rájuk.

Amikor aranybarnák, újra lepermetezem őket vízzel, és hagyom kihűlni.

Ilyen arányokkal, az energiaköltséget és a munkadíjat nem számolva, kizárólag alapanyagár szerint egy – 120 grammos zsemle – 16 forintra jön ki.

Házi, foszlós vajaskifliForrás: Táfelspicc

Vajaskifli 

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 2,5 óra
Alapanyagok:

 • 20 dkg rétesliszt
 • 20 dkg finomliszt
 • 2,5 dl meleg tej vagy víz
 • 2 ek kovász
 • 15 g élesztő
 • 1 tk cukor
 • 1 tk só
 • 75 g nagyon puha vaj

A vaj kivételével összegyúrom az alapanyagokat, amikor kezd összeállni, akkor adom hozzá kis részletekben a vajat is. Sima, ruganyos, viszonylag lágy tésztát kell kapni. Letakarva, meleg helyen hagyom a duplájára kelni.

Ilyen szép belül a tésztánkForrás: Táfelspicc

 

Kigyúrom belőle a levegőt, és lemérem a tésztát. Egyenlő részekre osztom, kigömbölyítemForrás: Táfelspicc

 

Ovális alakra nyújtomForrás: Táfelspicc

 

Magam felé sodorva feltekeremForrás: Táfelspicc

 

Sütés előttForrás: Táfelspicc

Újabb kelesztés jön meleg helyen, amíg a duplájára nő. Ezután megkenem a kifliket vízzel, és 190 fokra előmelegített, gőzös sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Ilyen arányokkal, az energiaköltséget és a munkadíjat nem számolva, kizárólag alapanyagár szerint egy – 105 grammos – vajaskifli 30 forintra jön ki.

Nagyi trükkje

Ha este begyúrják, kelesztik, formázás után, a második kelesztés előtt, tepsin vagy tálcán szorosan lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tehetik a zsemléket vagy kifliket. Így reggel csak kiveszik a hűtőből, amíg a sütő felmelegszik, hagyják életre kelni, és mehet minden a fent leírtak szerint. Reggel, fél óra alatt, frissen sült kifli vagy zsemle – ez elég menő.

Így számoltuk

Boltban és egy (a többihez viszonyítva korrekt) pékségben vásároltunk zsemlét és kiflit (igaz, nem vajasat, hanem tejeset, így a mi alapanyag-költségünk magasabb), többet, hogy átlagolni tudjuk a súlyt, így erre jutottunk:

  Zsemle Ár Kifli Ár
Pékség (átlag) 105 g 30 Ft 95 g 30 Ft
Bolt (átlag) 67 g 10 Ft 60 g 10 Ft
Házi (átlag) 120 g 16 Ft 105 g 30 Ft

Sorozatunk eddigi részei: