Ivott már retket? És a levelét?

zöldséglevek, környezettudatos, zöld, vegetariánus, Föld, bolygó, klímaváltozás
Minden pillanatban van lehetőségünk tenni a környezetért
Vágólapra másolva!
Nincs mese, bejött a tél, a fagy, ami ellen nem elég, ha csak sapka-sállal és frottírzoknival védekezünk, belülről is fel kell készítenünk a szervezetünket. Ha a vitaminokat nem kapszulákkal akarja pótolni, próbálja ki a zöldség- és gyümölcsleveket, amik nem csak hasznosak, hanem hihetetlenül finomak is.
Vágólapra másolva!

Már tavaly is foglalkoztunk a házi ivólevekkel, amelyek nem csak a léböjtkúrákat dobhatják fel, hanem az influenzás, megfázós időszakban változatos vitamin- és folyadékpótlást jelentenek.

Piacon jártunk, megragadtunk mindent, aminek csak leve lehet, és csodálatos felfedezéseink voltak, amelyek elsőre nagyon, de nagyon bizarr választásnak tűnnek, majd mi is meglepődtünk, mennyire jól működnek.

Mindent nyersen és hozzáadott cukor nélkül készítettünk el.

Téli zöldségek, belőlük dolgoztunk Forrás: Táfelspicc

Gumók és gyökerek

A retek friss, enyhén földes aromájú zöldség, gazdag C-vitaminban, folsavban, káliumban, de jó forrása a B6-vitaminnak, riboflavinnak (B2), magnéziumnak, réznek és cinknek. Leve édeskés, fakó színű, egy csokor retekből kb. 2 dl folyadékot nyertünk, ami egy kis citrommal ízesítve szuper üdítő lett. A retek levele is felhasználható, ami önmagában egy rikítózöld, keserű és élvezhetetlen lötty, de alma levével keverve zseniális. Olyan, mintha házi körülmények között blumenthalkodtunk volna sóskát: friss, citrusos aromájú, kicsit édeskés zöldséglé, eszméletlen, nem tudunk ennél kevésbé lelkesülni, tényleg, őrület volt.

A céklalé már ismerős, erősíti az emésztőszerveket és jó immunerősítő, folsavai segítik a hormonok, enzimek és ingerületátvivő anyagok termelését, a vas hasznosulását. A cékla egyébként is lúgosít, segít a vörösvérsejtképzésben és jó antioxidáns. Földes ízét egy almával vagy répával lehet enyhíteni, de szerintünk önmagában is megállja a helyét.

A répában lévő karotinok az A-vitamin előanyagai és természetes antioxidánsok. Védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, így például az agyi érelzáródás ellen is. Erősítik a nyálkahártyát, a szemet, hajat, körmöt, az immunrendszert, és segítik a sebgyógyulást. A répalé menő szinte mindenféle anyagcserezavarra, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, és erősíti az idegeket. Gyömbérrel, sütőtökkel, és ánizzsal jó páros.

A gumós zeller és az alma jól kiegészítik egymást (lásd Waldorf saláta), de citrusokkal, a földes ízre dióolajjal rásegítve finom, krémes ivólevet kapunk. Nyersen A-, C-, E-, K-vitaminokat és a B-csoportból számos vitamint (B1,B2,B3,B6,B9), kálciumot, vasat, magnéziumot, káliumot tartalmaz.

Érdemes szárzellert is használni, mivel annak magasabb a C-vitamintartalma.

Ilyen szépek és ugyanilyen finomak lettek Forrás: Táfelspicc

Káposztafélék

A karalábé nyersen kiváló ropogtatnivaló, édes, lédús zöldség. Nyersen magas B1-, B2-, B6- és C-vitamintartalma jelentős, de tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is. Önmagában is jó méregtelenítő, meglepően édes és finom zöldséglé, de keverhetik répával, almával is.

A nyers lilakáposzta meglepően sok levet tartalmaz, egy kisebb fej negyedéből 1-1,5 deci, rikítólila folyadékot nyertünk. Kicsit kesernyés, ezért igényel frissességet alma, gyömbér, citromhéj vagy akár kardamom formájában. A-, C-, K-vitaminokban, káliumban gazdag zöldség.

A legnagyobb felfedezés

Nyersen karfiol? Nem. De! A húsos virágok meglepően sok folyadékot tartalmaznak, nyersen C-vitaminban, ásványi anyagokban (magnézium, vas, kacium, foszfor, cink), B1-, B2-, B6-vitaminokban gazdag. A friss karfiollé hihetlenül édes, lágy ízű, limelével és -héjjal az idei nagy felfedezéseink közé tartozik. Sokat, még.

Brokkolit viszont soha, soha ne préseljenek, egyszerűen értelmezhetetlen.